Ce secrete mistice ascundeau florile otrăvitoare, în trecut. Oamenii de la țară le știau aproape pe toate
Iată ce secrete mistice ascundeau florile otrăvitoare în trecut. Oamenii de la țară le știau aproape pe toate, iar tradițiile populare țineau la loc de cinste aceste flori folosite pe vremuri în diverse ritualuri magice.
Ce secrete mistice ascundeau florile otrăvitoare, în trecut
Conform tradițiilor și superstițiilor, florile otrăvitoare aveau puteri magice și țineau relele departe. De asemenea, florile otrăvitoare cele mai cunoscute la noi, cum ar fi omagul, mătrăguna sau cucuta erau considerate a avea puteri mistice pentru strămoșii noștri.
Femeile culegeau astfel de flori în nopțile cu lună plină sau în nopțile de Sânziene, atunci când puterile lor magice creșteai, folosindu-le la protecția casei.
Mătrăguna, scut împotriva durerilor și diavolilor
Rădăcina de mătrăgună era dezgropată noaptea, pe ascuns, și era folosită să aducă pețitori fetelor, să grăbească nunta și să sporească bunăstarea casei. Această plantă are efect halucinogen și poate să cauzeze moartea, însă cu toate acestea, în cantități bine drămuite, ea era folosită la calmearea durerilor de oase.
În vremurile străvechi, mătrăguna se punea și sub pragul bisericii, pentru ca nu cumva necuratul să intre la cele sfinte. Vrăjitoarele mai foloseau mătrăguna ca să alunge ispitele și femeile care încercau să fure bărbatul alteia.
Florile de omag alungau duhurile
Omagul are niște flori frumoase, asemeni clopoțeilor de munte. El este folosit în diverse poțiuni pentru tratarea tusei, pentru durerile articulare și afecțiunile nervoase. Rădăcina este otrăvitoare, iar florile și frunzele se folosesc cu prudență. Iar dacă era arsă cu tăciuni din lemn de brad, rădăcina de omag avea să alunge duhurile rele din casă, nălucile care bântuiau gospodăria și somnul persoanelor nevrotice și temătoare.
Tătăneasa dezlega cununiile
Și rădăcina de tătăneasă este la fel de toxică însă în mici concentrații, ea face minuni pentru ulcere şi răni sângerânde. Studiile recente au descoperit că ea poate să combată chiar și celulele canceroase, însă numai în preparate atent realizate de laboratoarele de cercetare.
Pe vremuri, tătăneasa proteja dragostea și făcea ca femeile să fie mai frumoase și mai atrăgătoare. Ea se mai folosea în poțiuni de dragoste și de dezlegare a cununiilor.
Cucuta, otrava cea mai puternică
Dintre toate plantele, cucuta este cea mai otrăvitoare, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe vracii de altădată să o folosească. Ei știau că proporţii mici, cucuta poate calma spasmele bolnavilor şi durerile biliare. În magie, cucuta alunga duhurile rele, dușmanii și îi proteja pe copiii nou născuți de ursitoarele rele.
Datura păzea casa de blesteme
Datura sau ciumăfaia este și ea periculoasă, deoarece semințele sale acționează ca un drog puternic ce dă halucinații, dezechilibre puternice și amnezie. Înainte, semințele de datura se foloseau în ritualuri cu fumigații, crezându-se că fumul lor alungă invidia, blestemele și relele din casa celor care se credeau urmăriți de dușmani.