Ce se va întâmpla pe 21 decembrie 2020. E clar, astrele au ”vorbit”!

Jupiter va parea mai apropiat de Saturn ca niciodata

Jupiter şi Saturn se vor apropia aparent una de cealaltă în seara de 21 decembrie 2020. Astfel, planetele vor fi vizibile ca un astru dublu pe cerul de seară. Astronomii anunță că fenomenul poate fi văzut cu ochiul liber, foarte aproape de orizontul de apus.

Fenomen rar pe cerul României, pe 21 decembrie. Planetele Jupiter și Saturn vor putea fi văzute cu ochiul liber

Luna aceasta, planetele Jupiter şi Saturn se văd începând cu orele 17:00, înspre sud-vest. Planetele se află aproape de orizont şi trebuie privite în prima oră de după ora 17:00, întrucât apun repede.

De asemenea, planeta Jupiter este mai strălucitoare decât Saturn. Astfel, în fiecare zi, planetele sunt aparent mai apropiate una de alta, până pe 21 decembrie, când va avea loc o conjucţie spectaculoasă, anunță experții cercetătorii.

Jupiter și Saturn nu au mai fost niciodată așa de apropiate

În plus, cele mai mari planete ale sistemului nostru solar se vor afla, pentru prima dată din Evul Mediu, cel mai aproape una de alta, scrie news.ro.

Pe data de 21 decembrie, când are loc solstiţiul de iarnă, potrivit oamenilor de știință, Jupiter şi Saturn vor fi atât de apropiate încât vor părea ca o planetă dublă.

Când va fi vizibil rarul fenomen pe cerul Bucureștiului

În Capitala României, soarele va apune la ora 16:49, iar după ora 17:00 planetele Jupiter și Saturn se pot vedea cu ochiul liber până în ora 19:00, când vor apune, după cum informează Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Apropierea celor două planete este un fenomen rar care are loc la fiecare 20 de ani, ”dar această conjuncţie este extrem de rară pentru cât de aproape o să apară planetele una faţă de cealaltă”, a spus profesorul Patrick Hartigan de la Rice University, care a menționat că pe 4 martie 1226 a mai fost înregistrat un fenomen similar.

Cum puteți vedea fenomenul rar mai bine

Chiar dacă planetele vor da impresia că sunt lipite, ele se vor afla, de fapt, la sute de milioane de kilometri distanţă. Astfel, conjuncţia va fi vizibilă în întreaga lume, însă cele mai bune condiţii pentru observarea acestui eveniment astronomic vor fi: orizontul clar la sud-vest, lipsa norilor joşi, precum și utilizarea unui binoclu sau telescop.

În plus, o conjuncţie nu la fel de strânsă se va produce pe 31 octombrie 2040, planetele urmând a fi vizibile înainte de răsăritul Soarelui.

Jupiter și Saturn vor mai părea apropiate peste 60 de ani

Următoarea dată când cele două planete se vor apropia aparent una de alta va fi pe data de 15 martie 2080. Atunci se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelaţia Capricornus.

Între anul 0 şi 3000 (era comună), doar 7 astfel de conjuncţii au fost sau vor fi mai apropiate decât cea care se va produce în 21 decembrie 2020, iar două dintre acestea au fost prea aproape de Soare pentru a putea fi văzute fără telescop, a mai anunțat Patrick Hartigan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI