Ce se va întâmpla, de fapt, cu pensia de stat. Avertismentul dur al specialiștilor pentru români
Specialiștii financiari trag un puternic semnal de alarmă legat de pensie și ne învață ce să facem pentru a ne bucura de ceva bani la vârsta la care nu vom mai putea munci. Aceștia spun că nu trebuie să ne punem prea multe speranțe în sistemul național de pensii, deoarece nu se știe cât va mai supraviețui acesta!
Specialiștii financiari spun că pensia de stat nu va mai exista
În luna ianuarie, Ziarul Financiar semnala faptul că pentru prima dată în 20 de ani de zile numărul salariaţilor depăşea cu 40.000 numărul pensionarilor din România. Situația nu a durat prea mult timp, deoarece în luna aprilie, criza provocată de coronavirus a inversat trend-ul pozitiv.
Astfel, în prezent avem cu 36.000 mai mulţi pensionari decât persoane active pe piaţa muncii. Pe lângă numărul mare de şomeri din ultimele luni, Adrian Codirlaşu, analist economic, spune că această situaţie s-a creat şi din cauza celor care au preferat să se pensioneze, în loc să intre în şomaj, deoarece aveau acest drept.
Românii ar trebui să economisească bani, pentru a se putea descurca la bătrânețe
Mai mult decât atât, conform unui studiu realizat de echipa lui Adrian Codirlaşu, diferenţa va fi din ce în ce mai mare, iar generaţiile tinere vor avea de suferit, deoarece nu vor mai avea o pensie de stat care să îi ajute atunci când nu vor mai putea munci. Analistul economic spune că singura soluţie pentru a avea fonduri suficiente la pensie ar fi să economisim bani de pe-acum.
„De la generaţia X în jos, adică pentru generaţiile Y, Z, pensia publică nu va însemna mare lucru, dacă va mai exista. La vârsta pensionării trebuie să putem să ne asigurăm independenţa financiară fără a fi nevoiţi să apelăm la stat sau la familie”, a declarat Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA România.
Pe de altă parte, Revolut a analizat obiceiurile de economisire ale tinerilor din România și din alte țări europene în cadrul unui studiu desfășurat pe un eșantion de peste 11.000 de respondenți, dintre care 3000 de români.
Datele ne arată că mai puțin de jumătate (47.57% ) dintre dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 și 38 de ani economisesc în mod constant, iar alții 17,11% nu reușesc deloc să pună bani deoparte.