Ce se va întâmpla cu șomajul tehnic în toamna lui 2021. Raluca Turcan a făcut anunțul zilei
Raluca Turcan a venit cu noi vești pentru români! Ministrul Muncii a explicat ce o să se întâmple cu șomajul tehnic începând cu această toamnă, dar a explicat și ce intenții are Guvernul cu privire la contractele de muncă în contextul pandemic.
Raluca Turcan, informații despre șomajul tehnic
Raluca Turcan a participat la un eveniment online organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România pentru lansarea celei de-a 19-a ediție a lucrării ‘Carta Albă a IMM-urilor din România’, unde a discutat despre șomajul tehnic.
Ministrul Muncii a explicat că această măsură o să fie prelungită, iar părinții să primească sprijin în cazul în care sunt nevoiți să rămână acasă și să îi ajute pe copii la lecții. Mai mult, în cazul în care numărul cazurilor de Covid-19 o să crească, alte categorii de persoane o să aibă parte de ajutor.
„Noi vom adopta din nou şomajul tehnic, astăzi, în şedinţa de Guvern.
De fapt vom prelungi aplicarea şomajului tehnic, vom adopta o ordonanţă de urgenţă care să ofere sprijin pentru părinţii care se află acasă, pentru supravegherea copiilor care sunt în şcoală online şi, de asemenea, în şomajul tehnic intră şi alte categorii de profesionişti care vor putea primi un sprijin activ în cazul în care evoluţia pandemică se înrăutăţeşte”, a transmis Raluca Turcan la evenimentul organizat de CNIPMMR, potrivit Agerpres.
Raluca Turcan, despre schimbările la locul de muncă
Ținând cont că în contextul pandemic multe companii au preferat ca angajații să lucreze de acasă sau pur și simplu au pregătit un program mult mai flexibil pentru ca părinții să aibă timp să se îngrijească de micuți, mulți români s-au obișnuit cu acest tratament care le oferă mai mult timp liber.
La eveniment, Raluca Turcan a vorbit și posibilitatea unor contracte de muncă cu timp inegal. Mai exact, angajatorii și angajații ar putea să aibă parte de mai multă flexibilitate în cazul în care o să se adopte noi schimbări pe piața muncii.
„Am flexibilizat ‘kurzarbeit’ şi l-am făcut mai accesibil, dar cred că în materie de flexibilizare relaţii de muncă se poate face mai mult şi avem pregătit, în momentul de faţă, un act normativ, să vedem dacă va fi ordonanţă sau proiect de lege, astfel încât să oferim posibilitatea şi unor contracte cu timp de muncă inegal, cum ar fi ‘casual work’ sau ‘job sharing’, ‘employ sharing’ sau alte forme de astfel de contracte”, a mai spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.