Ce se va întâmpla cu România dacă va fi atacată de Rusia? Secretarul General al NATO rupe tăcerea

de: Rosu Ioana
29 11. 2022

 

Jens Stoltenberg a sosit ieri la București pentru a participa la o reuniune a minisștrilor de Externe ai NATO. Secretarul General al organizației a stat de vorbă cu președintele României despre situația îngrijorătoare generată de războiul din Ucraina, dar și despre soarta țării noastre, în cazul în care Rusia se va răzbuna și va ataca România. La ce concluzie s-a ajuns?

Planul lui Putin, demontat de oficialii NATO

Zilele acestea, în România, are loc cea mai importantă reuniune a miniștrilor de Externe, aceasta fiind prezidată de Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO. În cadrul reuniunii se vor discuta probleme legate de invazia rusească și de modul în care țările membre trebuie să acționeze pentru a-l înfrunta pe Putin și pentru a-i strica planurile de câștig.

În cursul zilei de ieri, șeful NATO s-a întâlnit cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, întâlnire în care oficialii țării noastre au primit confirmarea faptului că România beneficiază de apărarea din partea oragnizației, iar în caz de atac al Rusiei, lucrurile se vor afla sub control, iar militarii NATO aflați pe teritoriul țării noastre vor apăra cum trebuie țara noastră.

Acesta a dezvăluit că, pentru a fi cu garda ridicată în cazul imprevizibilității Rusiei, NATO și-a consolidat prezența de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

„Ca reacţie la agresiunea Rusiei, NATO îşi consolidează prezenţa din regiunea Mării Baltice până la Marea Neagră. Am constituit noi grupuri de luptă, inclusiv unul condus de Franţa, aici în România. Avioane de vânătoare din Canada contribuie la protejarea spaţiului aerian de aici, iar sistemele Patriot din SUA consolidează apărarea aeriană.

Aceste acţiuni transmit mesajul clar că NATO este aici. Vom face ceea ce este necesar pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii”, a transmis Jens Stoltenberg.

Securitatea în zona Mării Negre, asigurată de NATO

Mai mult, Secretarul General NATO a făcut un rezumat al discuției purtate cu Klaus Iohannis, dând asigurări cu privire la faptul că Marea Neagră, o zonă importantă pentru alianță, care trebuie apărată și ținută sub control

„Cu ocazia întâlnirii de astăzi am discutat despre securitatea în zona Mării Negre, care are o importanţă strategică pentru întreaga Alianţă, precum şi despre provocările generate de războiul ilegal al Rusiei în Ucraina”, a afirmat Jens Stoltenberg în timpul conferinţei de presă susținută împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, la București.

Prezent în țara noastră, Jens Stoltenberg a ținut să-i mulțumească României pentru susținerea aderării la NATO a Finlandei și Suediei, care avea nevoie de votul tuturor țărilor pentru a putea finaliza aderarea. Chiar și așa, Ungaria și Turcia au refuzat să ofere credit acestei aderări, Ungaria amânând până la începutul anului viitor, în timp ce Turcia nu a oferit niciun răspuns.

„În chestiunea Finlandei şi Suediei s-a luat o decizie istorică la Madrid de a invita cele două ţări să se alăture NATO. 28 din ţările membre au ratificat aceste protocoale. Acestea includ România şi sunt recunoscător pentru sprijinul acordat Finlandei şi Suediei.

Am încredere că toţi aliaţii noştri vor ratifica acest instrument şi cele două ţări vor deveni membri importanţi pentru cele două ţări, dar şi pentru întreaga alianţă pentru că NATO va deveni mai puternic”, a spus Jens Stoltenberg.