Ce se va întâmpla cu ratele românilor cu IRCC din ianuarie 2023. Situaţia este îngrijorătoare

Ce se va întâmpla cu ratele românilor cu IRCC din ianuarie 2023. Situaţia este îngrijorătoare
Ratele la creditele IRCC se vor dubla

Ce se va întâmpla cu ratele românilor cu IRCC din ianuarie 2023. Adevărata criză nu a început, ci se apropie cu pași mari. Începând cu primul trimestru al anului viitor, va fi primul şoc pentru cei care au credite ipotecare/imobiliare legate la IRCC, când, practic, ratele lunare aproape că se vor dubla. Situaţia este mai mult decât îngrijorătoare.

Se dublează ratele pentru cei care s-au mutat de la ROBOR la IRCC. De când

Vineri, BNR a crescu din nou dobânda de referinţă, de la 4,75% la 5,5%, o creştere de 0,75%, mai puţin decât preconizau analiştii. În Ungaria dobânda de referinţă este de 10,25% iar în Polonia este de 6,5% la o inflaţie aproximativ la fel ca în România, în jur de 14-15%.

Dobânda lombard, adică dobânda la care se împrumută băncile de la BNR când au nevoie de lichiditate,  a crescut de la 5,75% la 6,5%. De fapt aceasta este dobânda „adevărată” practicată de BNR, scrie zf.ro.

Economia României, afectată de recesiunile economiilor occidentale

BNR a informat că economia a intrat într-o perioadă de cvasistagnare, în T2 şi T3 după creşterea neaşteptată din T1 (peste 6%), asta înseamnă că criza, inflaţia, scăderea puterii de cumpărare, recesiunea din economiile occidentale încep să-şi facă simţită prezenţa şi la noi.

IRCC, mai mare din decembrie

În prezent, IRCC este de 2,56%, indicator valabil pentru lunile iulie, august, septembrie. Pentru lunile octombrie, noiembrie, decembrie, IRCC-ul va fi de 3,9%.

Vești proaste pentru cei care s-au mutat la IRCC

Pentru ianuarie, februarie, martie 2023, IRCC-ul va depăşi 5%, după cum indică dobânzile de pe piaţă, dacă nu cumva chiar mai mare.

Până acum cei care au luat credite ipotecare/imobiliare nu prea au simţit creşterea dobânzilor, având în vedere decalajul de calcul al IRCC, 6 luni întârziere, şi diferenţa faţă de ROBOR. De aceea toată lumea vrea să schimbe indicatorul de referinţă, să treacă de pe ROBOR la IRCC. Dar nici IRCC-ul nu va rămâne așa.

Cu ce rate au pornit cei care au făcut un împrumut de 70.000 de euro anul trecut

Exemplu pentru cineva care a luat un credit ipotecar de 343.000 de lei, adică echivalentul a 70.000 de euro, în urmă cu 1 an, la un IRCC de 1,08%, cât era atunci, plus marja băncii de 2%, adică o dobândă totală de 3,08%, rezulta o rată lunară de plată de 1.833 de lei. Calculul este sumar, folosit doar ca exemplu.

Acum, când IRCC-ul este 2,56%, plus 2% marja băncii, rezultă o dobândă de 4,56%, ceea ce înseamnă o rată lunară de plată de 2.256 lei, adică 37% din câştigul lunar, respectiv 400 de lei în plus la rată.

Ratele românilor cresc puternic din 2023

Din octombrie, când IRCC-ul va fi 3,9%, plus 2% marja băncii, va rezulta o rată de 2.639 de lei, adică 43% din câştigul lunar. Nu în ultimul rând, din ianuarie 2023, IRCC-ul va creşte la cel puţin 5,2% (un calcul făcut pe datele actuale) la care se adaugă marja băncii de 2%, rezultând o dobândă de 7,2%, fapt care ca aduce o rată de cel puţin 3.010 lei pe lună.