Ce se va întâmpla cu pensiile speciale ale primarilor. Anunţul de ultimă oră făcut de Florin Cîţu
Deși guvern interimar, Guvernul Cîțu este pus acum pe fapte mari, sau cel puțin așa lasă să se înțeleagă prin cele declarate de Florin Cîțu. Unul din subiectele atinse astăzi de premierul interimar a fost și cel legat de pensiile speciale ale primarilor. În declarațiile de astăzi, Cîțu a părut mai ponderat când a fost întrebat despre acest aspect.
Reforma din sistemul de pensii românesc
Sistemul român de pensii era guvernat de Legea nr. 263/2010, care a fost înlocuită de la 1 septembrie 2021 prin Legea nr. 127/2019. Această nouă lege, adoptată în 2019, aduce o schimbare importantă, care implică recalcularea tuturor pensiilor existente. Cu toate acestea, două articole ale noii legi, care precizează valorile ad-hoc ale punctului de pensie începând cu 1 septembrie 2019, și începând cu 1 septembrie 2020 au fost stabilite pentru a intra în vigoare mai devreme, respectiv la aceste două date menționate. Dezbaterile despre creșterea semnificativă au urmat și s-au intensificat în contextul pandemiei.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135 din 14 august 2020 a modificat legea și, în special, valoarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, la o nouă sumă de 1.442 de lei. Această modificare, care prevede o valoare mai mică a punctului de pensie aplicabilă pentru perioada respectivă între 1 septembrie 2020 și 31 august 2021, reprezintă singura modificare de politică față de setul de proiecții din octombrie 2019 al României.
Toate celelalte prevederi ale legii 127/2019 rămân neschimbate, inclusiv valoarea ad-hoc a punctului de pensie pentru 1 septembrie 2021, de 1.875 de lei, și formula de indexare aplicabilă ulterior. Tot anul trecut Parlamentul obliga Guvernul să majoreze pensiile cu 40%, lucru care, din păcate, nu a fost posibil nici de la 1 ianuarie anul curent, și nu va fi nici de anul viitor.
Pensiile speciale ale primarilor încă subiect de dezbateri
În același timp, tot în Parlament, în februarie 2021, se vota eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor români. Legat tot de pensiile speciale, dar de data asa a primarilor, în iunie se discuta și acest aspect. După discuțiile din comisiile de specialitate, eliminarea pensiilor speciale ale primarilor era votată doar de USR, iar PNL-ul se abținea de la vot. La acel moment guvernul de coaliție avea pe masa discuțiilor acest subiect, dar votul trebuia dat în Parlament, lucru care nu s-a făcut în totalitate. Dan Barna, vicepremier la acel moment declara:
„E un subiect în coaliție, da, în coaliție toată lumea susține eliminarea pensiilor speciale, dar iată, când am văzut că vine și proba votului, USR PLUS rămâne singur. Eu doar constat. Vom avea o discuție în coaliție.
Nu discut punctele de vedere ale coaliției la televizor, dar este un fapt obiectiv: în Comisia de drepturile omului, astăzi, legea privind eliminarea pensiilor speciale ale primarilor a fost votată pentru doar de USR și alți doi parlamentari”, a punctat Dan Barna.
„Aici eu aş vrea să fim foarte pragmatici”
Astăzi USR nu mai este la guvernare, iar guvernul rămas, condus de Cîțu a devenit indezirabil și destituit, fiind acum pe avarie. Cu toate astea, într-o conferinț de presă de satăzi, premierul interimar Florin Cîțu aduce în discuțâie, întrbat fiind de jurnaliști, subiectul pensiilor speciale ale primarilor.
„Aici eu aş vrea să fim foarte pragmatici. În fosta coaliţie aveam un grup de lucru care trebuia să găsească soluţii pe sistemul de pensii. Noi vrem să trecem toate pensiile pe principiul de contributivitate. Nu are sens să avem în Parlamentul României şi asta i-am rugat pe parlamentarii PNL, tot felul de proiecte în Parlamentul României care merg împotriva a ceea ce facem noi în programul de guvernare.
Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii şi aceste pensii vor fi incluse acolo. Nu are sens să luăm decizii în Parlamentul României care merg împotriva a ceea ce vom face în viitor”, a afirmat Florin Cîțu astăzi.