Ce se va întâmpla cu creșele din România, de fapt. Sorin Cîmpeanu, anunț major pentru toți părinții

de: Ana Chivu
19 08. 2021

Sorin Cîmpeanu vine cu un anunț uriaș pentru toți părinții. Ce se întâmplă cu creșele din România? Ministrul Educației a oferit mai multe detalii despre modificările din dreptul acestor instituții.

Sorin Cîmpeanu, anunț pentru părinți: ce se va întâmpla cu creșele din România?

Ministrul Educației a anunțat în cursul zilei de joi că Guvernul a adoptat hotărârea care stabilește o valoare de 15.000 de lei în dreptul costului standard pentru fiecare copil în creșă. Oficialul a adăugat și că a fost prezentat în prima lectură un proiect de ordonanță de urgență care avea în vizor preluarea creșelor în sistemul de educație.

”Este o cerinţă de mulţi ani, a întregii societăţi, de definire a acestui cost standard per copil în creşă. Acest cost standard a fost stabilit la o valoare de 15.000 de lei pe copil, pentru cheltuieli salariale, la care se adaugă o componentă de 585 de lei pentru cheltuieli materiale”, a spus ministrul într-o conferință de presă, după ședința de Guvern.

”În cazul creşelor este puţin mai mult de dublu”

În cazul grădinițelor, costul standard este de 7.431 de lei per copil. Când vine vorba despre creșe este puțin mai mult decât dublu pentru că avem în vizor copiii de grupe mai mici:

”În cazul creşelor este puţin mai mult de dublu pentru că este vorba în primul rând de grupe mai mici, la jumătate faţă de grupele din grădiniţă, şi de cerinţe speciale de îngrijire în acest domeniu antepreşcolar.

Din primele consultări a reieşit că în creşă vor putea merge copii de la zero la trei ani, prin zero ani înţelegându-se vârsta de 11 luni, vârstă până la care am înţeles că este recomandat ca aceşti copii să stea împreună cu mamele”, a explicat oficialul.

„Ministerul Educaţiei asumă preluarea resursei umane”

La momentul actual există 387 de creșe care urmează să fie preluate în sistemul de educație, a mai adăugat ministrul. Autoritățile locale inițiază solicitări de preluare inclusiv a personalului în sistemul de educație.

Creșele vor funcționa pe lângă grădinițe, sub personalitatea juridică a grădinițelor, având în vizor nevoia de integrare a conceptului educației timpurii, integrare în creșă și grădiniță.

„Acolo unde autorităţile locale iniţiază solicitări de preluare, inclusiv a personalului în sistemul de educaţie, aceste creşe vor funcţiona pe lângă grădiniţe, sub personalitatea juridică a grădiniţelor, având în vedere nevoia de integrare a conceptului educaţiei timpurii, integrare între creşă şi grădiniţă.

Acolo unde autorităţile locale nu iniţiază demersuri pentru preluarea totală în sistemul de educaţie, Ministerul Educaţiei va asigura cheltuielile salariale pentru componenta educaţională. Cu alte cuvinte, Ministerul Educaţiei asumă preluarea resursei umane, e vorba de educatori puericultori, inclusiv din perspectiva cheltuielilor salariale”
Sorin Cîmpeanu