Ce se mănâncă în prima zi de Paște. Primul aliment pe care trebuie să îl consumi. Aduce noroc și prosperitate

de: Ionuț Vieru
15 04. 2023

Sărbătorile Pascale sunt se numără printre cele mai importante din an, momentul în care creștinii de pretutindeni sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Este o perioadă încărcată de tradiții și obiceiuri respectate cu strictețe. Aflați în rândurile următoare ce se mănâncă în prima zi de Paște și ce trebuie să faceți pentru noroc și sănătate tot anul.

Tradiții și obiceiuri. Ce se mănâncă în prima zi de Paște

Învierea Domnului este sărbătoarea luminii și a bucuriei unice a Învierii lui Iisus Hristos, o sărbătoare a familiei așteptată cu nerăbdare de toți creștinii. Ziua de Paște vine cu o serie de tradiții și obiceiuri specifice, pe care oamenii le respectă în fiecare an.

Se spune că la masa de Paște trebuie să mănânci mai întâi un ou, crezându-se astfel că el aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi pește și pasăre, pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca pasărea.

De asemenea, nu ai voie să mănânci oul cu sare în ziua de Paște, deoarece se spune că transpiri tot anul. Pasca și anafura sunt considerate leacuri, motiv pentru care se păstrează bucăți din acestea peste an.

Conform unei tradiții, cu cine ciocnești ouăle vopsite în ziua de Paște, te vei întâlni și pe lumea cealaltă. Dacă păstrezi un ou roșu vreme de 40 de zile după sărbătoare și nu se strică, o să ai noroc tot anul.

Copiii născuți de Paște vor avea o viață luminată și presărată cu noroc, iar cei care mor în duminica de Paște sunt scutiți de Judecata divină, iar sufletele lor ajung direct în rai.

Citește și: Paștele catolic 2023. Pe ce dată pică și cum sărbătoresc catolicii Învierea Domnului

Ce nu ai voie să faci de Paște

Se spune că în ziua de Paște nu ai voie să dormi. Conform superstițiilor, dacă vei fi somnoros, vei avea ghinion tot anul. Viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă și te va prinde ploaia de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

Totodată, de Paște nu trebuie să arunci lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, ci este bine să o păstrezi în casă. De cele mai multe ori, credincioșii o aprind din nou în caz de boală, calamități naturale sau supărări.

În dimineața de Paște se spune că este bine să privești prima oară într-un vas cu apă neîncepută, deoarece vei avea vederea bună tot anul. Cu apa neîncepută este bine să te speli pe față, dintr-o cană nouă, în care s-a pus un ou roșu și un bănuț de argint.

Citește și: Postul Paștelui 2023, tradiții și obiceiuri. Ce rugăciune este bine să rostești

Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște, în funcție de zona țării

O tradiție care este respectată în toate zonele țării este înnoirea garderobei de Paște. Se spune că puterea unor haine noi în duminica Învierii semnifică purificarea sufletului și a corpului.

În Câmpulung Moldovenesc, în zorii zilei de duminică, credincioșii ies în curtea bisericii, se așază în formă de cerc, cu lumânările aprinse în mână, și îl așteaptă pe preotul care să sfințească și să binecuvânteze bucățele din coșul pascal.

În Moldova, în dimineața de după noaptea Învierii, se pun un ou roșu și unul alb într-un bol cu apă care trebuie să conțină monede, iar copiii trebuie să-și clătească fața cu apă și să-și atingă obrajii cu ouăle pentru a avea un an bogat. De asemenea, un alt obicei este că oul de Paște trebuie mâncat, iar cojile trebuie aruncate neapărat pe drum.

Conform unei tradiții, în anumite zone ale țării, la miezul nopții dintre zilele de sâmbătă și duminică, oamenii se trezesc atunci când bat clopotele, se spală cu apă, își pun haine noi și merg la biserică.