Ce se mănâncă de Revelion ca să atragi norocul. Fructul care nu trebuie să lipsească de pe masă, puţini români au habar de el
Masa festivă în noaptea de Anul Nou este una specială, datorită preparatelor culinare pe care trebuie să le consumăm. Se știe că românii cred foarte mult în superstiții, fie ele și alimentare. Iată ce se mănâncă de Revelion, pentru a vă merge bine anul viitor. De asemenea, îți propunem câteva rețete absolut delicioase!
Ce este bine să ai pe masă de Anul Nou. Ce se mănâncă de Revelion
În noaptea dintre Ani, românii sunt superstițioși când vine vorba de mâncarea pe care o pregătesc pentru masa de Revelion. Pentru a avea noroc în anul care vine, mulți țin cont de anumite obiceiuri. În noaptea de Anul Nou, este bine să mănânci pește, fiindcă se spune că, așa cum peștele înoată prin apă, așa vei înota departe de toate necazurile anul următor. Totodată, se spune că primul aliment pe care trebuie să-l consumi de Anul Nou este peștele.
Tot în noaptea dintre ani se mănâncă și carne de curcan sau cocoș. Conform etnologilor, dacă le consumi vei avea parte de noroc și bunăstare.
De Anul Nou este bine să mănânci cât mai multe fructe, printre care mere și struguri, în special. Potrivit superstițiilor, strugurii aduc un an îmbelșugat. Se spune că dacă ciugulești dintr-un ciorchine de struguri, bob cu bob, câte 12, trebuie să-ți pui o dorință care ține de finanțe.
Și smochinele nu trebuie să lipsească din meniul de Revelion. Aceste fructe sunt simbolul fertilității. Așadar, cine dorește să aibă urmași la anul, trebuie să mănânce în noaptea dintre ani aceste fructe delicioase
Se consumă struguri și rodie la trecerea dintre ani
Conform culturii asiatice, în noaptea dintre ani este musai să mănânci tăieței, pentru că aceștia simbolizează longetivitate.
În Turcia există o tradiție care este urmată și de români în noaptea de Revelion. Este bine să consumi rodie, pentru că acea culoare roșie simbolizează inima omului sănătos.
Și plăcintele cu răvașe sunt la mare căutare în noaptea de Revelion. În sudul țării se pun mici bilețele între foile de plăcintă sau bani de argint. Se spune că cel care găsește banul va avea noroc anul viitor.
Nici carnea de porc nu trebuie uitată de pe masa festivă de Revelion. Se spune că consumul acestei cărni aduce prosperitate familiei respective. Drept urmare, preparatele din porc nu trebuie să lipsească de pe masă. Există, însă, și persoane care preferă carnea de pui în noaptea dintre ani, așa că vă prezentăm o rețetă pe care o puteți încerca de Revelion.
Pui umplut pentru masa de Revelion
Ingrediente:
- 1 pui de 1,2 – 1,5 kg
- sare și piper
- o lămâie
- 2 linguri de ulei
- chimion.
Umplutura:
- 1 ceapă mică
- sare și piper
- 1 lingură de ulei
- pătrunjel verde
- 2 fire de ceapă verde
- bacon.
- roșii.
- caise uscate (opțional).
- crenguțe cimbru.
Mod de preparare:
Prima dată se face umplutura puiului. Se taie ceapa verde, ardeii și morcovii în cuburi mici. Se călesc aproximativ 8 minute și se adaugă baconul tăiat. Se potrivește de sare și piper și se mai lasă pe foc timp de 5 minute.
Se adaugă și carnea de pui tocată și chimionul. Se lasă la gătit împreună, la foc mic, 7-9 minute. Separat se taie roșiile cuburi și se pun într-o tigaie la călit, timp de 5 minute. Caisele uscate se taie cubulețe și se adaugă peste umplutură.
În pui se pun prima dată crenguțele de cimbru și rozmarin, apoi se umple cu amestecul de legume și carnea tocată. Pentru ca toată umplutura să nu se scurgă din pui, se
În pui se adaugă crenguțele de cimbru și rozmarin. Se începe umplerea puiului cu amestecul de legume și carnea tocată. Pentru ca umplutura să nu iasă, se poate coase locul unde a fost atașat capul puiului și se leagă picioarele.
Într-o tavă de cuptor adâncă se pun 4 linguri de ulei și se adaugă crenguța de cimbru.
Se așază puiul în tavă și se dă la cuptor la 180 de grade celsius, pentru aproximativ 2 ore. După 30 de minute, puiul se stropește cu sosul din tavă pentru a nu se usca. Cât timp se află la cuptor, puiul se întoarce pe toate părțile pentru a prinde culoare. Atunci când considerăm că puiul este gata, îl putem verifica înțepându-l cu o frigăruie.