Ce se mănâncă de Buna Vestire. Alimentele pe care este bine să le consumi pe 25 martie
Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an de creștini pe data de 25 martie. Este ziua în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că îl va naște pe Iisus Hristos. Această sărbătoare este prăznuită în timpul Postului Paștelui, așa că doar anumite alimente se pot consuma. Ce se mănâncă de Buna Vestire?
Dezlegare la pește pe 25 martie. Ce se mănâncă de Buna Vestire?
Buna Vestire este prima sărbătoare din calendarul ortodox închinat Maicii Domnului. Data acestei sărbători a variat la început. Unii o sărbătoarea pe data de 5 ianuarie, de Bobotează, iar unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, o sărbătoreau pe 18 decembrie.
Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 martie, fiind în perioada Postului Mare. Este una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta. În această zi de sărbătoare este dezlegare la pește, deoarece este alimentul pe care Iisus Mântuitorul l-a mâncat.
Totodată, dezlegarea la pește este amintită din vechime, spune teologii. Aceasta este privită ca o „mângâiere” acordată credincioşilor prin prezenţa în Biserică a Mântuitorului Hristos, o bucurie şi o celebrare a acestuia, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte.
O tradiție spune că, cei care țin Postul Paștelui și consumă Pește în ziua de Buna Vestire pentru a-l imita pe Hristos, care a mâncat pește fript și fagure de miere după Învierea Sa.
„Iar ei încă necrezând de bucurie şi minunându-se, El le-a zis: Aveţi aici ceva de mâncare? Iar ei i-au dat o bucată de peşte fript şi dintr-un fagure de miere. Şi luând, a mâncat înaintea lor” (Luca 24, 41-43).
Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire
În unele zone ale țării, exista obiceiul ca oamenii să facă un foc mare în curte, apoi se pun pe lângă foc 3 strachini cu apă, sare și pâine, care mai târziu sunt date de pomană. În alte părți, tradiția este puțin diferită. Se așază pe pragul ușii 3 farfurii cu pâine și sare pentru a potoli foame îngerilor. În schimb, aceștia vor vechea locuința respectivă.
Tradiția populară spune că ziua în care se sărbătorește Buna Vestire este o zi aducătoare de vești bune. În această zi, oamenii nu au voie să se certe, fiind un păcat foarte mare. Se spune că, cine se ceartă de Buna Vestire, va avea necazuri tot anul. Tot de Buna Vestire se fac previziuni meteorologice. Dacă vremea va fi bună în această zi, atunci tot așa va fi și în ziua de Paști.
Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Buna Vestire către Maica Domnului
„O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, Fecioară stăpână, tu ești mai înaltă și mai presus decât îngerii și arhanghelii. Și ești mai cinstită decât toată făptura. Ești mirarea cea mare a îngerilor, propovăduirea prorocilor, podoaba cea aleasă a arhanghelilor. Ești întărirea cea tare a mucenicilor, lauda cea preamărită a apostolilor, povățuitoarea cea tare a călugărilor.
Ești înfrânarea cea tare a postitorilor, curăția și slava fecioarelor, veselia cea lină a maicilor. Ești înțelepciunea și învățătura pruncilor, cârmuitoarea săracilor și a văduvelor. Ești îmbrăcăminte celor goi, sănătate celor bolnavi, izbăvire celor robiți. Tu ești liniște celor de pe mare, liman bun celor înviforați, povățuitoare neostenită celor rătăciți, mergere ușoară celor călători, odihnă bună celor osteniți, acoperământ și scăpare celor asupriți.
Tu ești nădejde celor fără de nădejde, ajutătoare celor lipsiți. Celor săraci bogăție neîmpuținată, celor întristați de-a pururea mângâiere, celor pe care nu-i iubește nimeni iubire cu smerenie. Le ești celor păcătoși mântuire către Dumnezeu, tuturor creștinilor ocrotire tare, ajutătoare nebiruită și folositoare. Prin tine, Cel nevăzut S-a făcut văzut. Aducem rugăciune ție noi, robii tăi, Doamna noastră.
O, preamilostivă împărăteasa a Luminii celei înțelegătoare și preamărită, tu ai născut pe Împăratul nostru, Hristos Dumnezeu. Cel ce dă viață tuturor. Ești slăvită de cele cerești, minte îngerească, stea cu totul luminoasă și mai sfântă decât toți sfinții. Ești împărăteasa împăraților, Stăpâna tuturor făpturilor, Fecioară încuviințată de Dumnezeu, Mireasă nestricată, palat al Preasfântului Duh, tron de foc al Împăratului celui nevăzut, chivot ceresc, purtător al Cuvântului lui Dumnezeu, căruța cea în chipul focului.
Tu ești odihna Dumnezeului celui viu, zămislirea negrăită a trupului lui Hristos, cuibul Vulturului ceresc, turtureaua cea cu bună glăsuire, porumbița cea preabună, lină și fără de răutate. Maică iubitoare de fii, adâncul milelor, picătura care risipești mânia lui Dumnezeu, adâncimea cea nemăsurată, taina cea negrăită, minunea cea neștiută, minune nespusă. Biserică nefăcută de mână omenească a Însuși Împăratului tuturor veacurilor, ești tămâia cea cu bun miros, veșmânt cinstit, porfiră de Dumnezeu țesută. Amin!”.