Ce se întâmplă la miezul nopții în România. E cea mai importantă mutare, trebuie să te implici și tu

de: Andrei Simion
30 01. 2021

SUMAL 2.0, noul sistem informațional de urmărire a materialului lemnos, despre care ministrul Mediului spune că va diminua posibilitatea de a fura din pădure, devine operațional la noapte.

SUMAL 2.0, pus în funcție de la noapte

Din noaptea de sâmbătă spre duminică, de la ora 00.00, SUMAL 2.0, sistemul informațional integrat de urmărire a materialului lemnos, va fi pus în funcțiune, anunță Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor într-un comunicat.

„Din această noapte, începând cu ora 00.00, cel mai important sistem informaţional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0, va fi pus în funcţiune. Toate informaţiile de care au nevoie utilizatorii se regăsesc la următorul link: www.mmediu.ro/categorie/sumal-2-0/321. De asemenea, pentru a veni în sprijinul utilizatorilor Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pune la dispoziţie şi un Callcenter, la numărul de telefon 0314.337.799”, menționează ministerul.

  • Noul SUMAL are capacitatea de a descoperi automat eventuale erori din culegerea datelor dendrometice, așa încât acestea să poată fi corectate în timp util.
  • Tot pentru transportatori și procesatori au fost eliminate și registrele la depozite.
  • Prin acest sistem se realizează transferul automat al cantităților de la transportator.
  • Va fi eliminată procedura de depunere a avizelor la Garda Forestieră.
  • Se elimină toate documentele de transport pe hârtie între persoanele juridice, urmând ca de acum toate avizele și actele conexe să se realizeze automat, exclusiv în format digital.

„Nu este o soluţie magică în domeniul forestier, dar va diminua posibilitatea de a fura din pădure. În ciuda eforturilor, probabil că vor fi sincopele caracteristice unui sistem informatic nou şi lansat în producţie, dar nu facem niciun pas înapoi, respectăm data de 31 ianuarie, respectăm principiile care stau la baza acestui sistem informatic, adică controlul informatic asupra cantităţilor de masă lemnoasă care sunt puse în valoare şi sunt destinate exploatării, controlul sistemului informatic şi control GPS pe tot ce înseamnă controlul masei lemnoase din pădure până la primul punct de depozitare, control informatic şi GPS de la primul depozit până la primul procesator şi control informatic pe masă lemnoasă legală, în sensul de a reduce la minim posiblitatea de infuzie de masă lemnoasă nelegală în circuitul economic”, spunea ministrul Mediului, Barna Tanczos, în data de 21 ianuarie.

Ce se întâmplă în zonele fără accesibilitate GSM? 

  • Global System for Mobile Communications (Sistem Global pentru Comunicații Mobile), standardul de telefonie mobilă cel mai răspândit din lume, dar și numele rețelei de telefonie respective.

„Menţionăm că, în situaţiile în care activitatea se desfăşoară în zone fără accesbilitatea GSM, pentru funcţionarea corectă a aplicaţiilor mobile – android SUMAL 2.0 Avize şi SUMAL 2.0 Marcare, utilizatorii au obligaţia de a apăsa butonul ‘Sincronizează’ în zona unde beneficiază de acoperire GSM sau conexiune la internet prin Wi-Fi”, adaugă reprezentanții Ministerului Mediului.