Ce se întâmplă la granița României cu Ungaria. Mulți români sunt nemulțumiți pentru această situație
Începând cu 17 martie, granițele ungare au fost închise tuturor transporturilor de pasageri, numai cetățenii maghiari și membrii familiei lor au avut voie să intre în țară. Odată cu reducerea restricțiilor în întreaga țară, granițele încep să se deschidă încet, iar unele reguli de intrare au fost ridicate și în aprilie pentru anumiți cetățeni, navetiști și cei care călătoresc în scopuri de afaceri. Întrucât încă există incertitudine, am colectat cele mai recente informații pentru oricine nu este sigur care poate intra în Ungaria și cum.
Ce se întâmplă la granița României cu Ungaria
Deocamdată, în general, cetățenii non-maghiari nu au încă voie să intre în Ungaria prin traficul de pasageri, dar au fost determinate unele excepții care să ajute întreprinderil, iar navetiștii care lucrează în țările vecine să poată călători între locuri de muncă și case.
Cetățenii țărilor vecine pot intra în țară pe baza acordurilor încheiate cu scopul de a face naveta, vorbim aici de muncă, studii, îngrijire medicală. Acest lucru înseamnă că toți cei care locuiesc în Ungaria sau într-o țară vecină pot intra dacă pot prezenta dovezi credibile ale angajării lor în cealaltă țară sau un certificat al studiilor.
Cetățenilor austrieci li se acordă, de asemenea, posibilitatea de a intra în Ungaria fără scopuri comerciale, dar trebuie să prezinte un document care arată rezultatul negativ al unui test pentru coronavirus nou efectuat în ultimele patru zile. De la sfârșitul lunii aprilie, pe baza unui decret guvernamental, s-au schimbat regulile de intrare pe teritoriul Ungariei.
Începând cu 30 aprilie, cetățenii maghiari veniți în Ungaria din Republica Cehă, Polonia, Germania, Austria, Slovacia și Coreea de Sud și care s-au întors acasă dintr-o călătorie de afaceri, nu sunt obligați să intre într-o carantină de 14 zile acasă.
Cu toate acestea, cetățeanul trebuie să fie un înalt funcționar sau angajat al unei companii interne sau al unei companii înregistrate într-unul dintre statele menționate, iar compania ar trebui să aibă o relație de afaceri cu o altă companie înregistrată în cel puțin unul dintre statele indicate. Cetățenii maghiari pot părăsi țara în orice scop, atât timp cât țara vecină le permite să intre pe teritoriul său.
În plus, toți cetățenii slovaci, cehi, polonezi, austrieci, germani, coreeni de sud și japonezi care sosesc din aceste țări în scopul călătoriilor de afaceri, pot de asemenea să intre în țară și să rămână fără perioada de carantină de acasă. Cu toate acestea, aceștia trebuie să dovedească scopuri de afaceri la intrarea în țară.
Mulți români sunt nemulțumiți pentru această situație
Cu alte cuvinte, toți cetățenii din țările UE au dreptul a intra pe teritoriul Ungariei, cu toate acestea, până acum, nu există nicio informație oficială referitoare la frontiera cu România, deși au fost eliminate controale la granițe din vest cu Austria și Slovacia, iar carantina de 14 zile a fost eliminată pentru cei care vin din mai multe state europene.
În același context și autoritățile austriece și-au deschis frontierele pentru cetățenii țărilor vecine, după ce le-au ținut închise timp de peste două luni, ca o modalitate de a opri răspândirea pandemiei Coronavirus. Începând cu 4 iunie, toate persoanele care vin în Austria din Elveția, Liechtenstein, Germania, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria sau Slovenia, care au, de asemenea, domiciliul sau reședința permanentă într-una din aceste țări, pot intra pe teritoriul Austriei. În plus, acest regulament se aplică doar călătorilor care nu au fost în altă țară decât Austria sau țările vecine menționate, în ultimele 14 zile înainte de a se prezenta în portul de intrare din Austria.