Ce se întâmplă în România, după vaccinare. Americanii au făcut anunțul
Deja oamenii au început să primească doze din vaccinul COVID-19. Din păcate, experții spun că ne confruntăm cu un drum lung până la normalitate. Va dura mult timp până când vaccinul va avea un efect pronunțat în timp ce pandemia va mai exista. Oamenii ar trebui să se aștepte ca multe restricții să rămână în vigoare pentru o perioadă de timp, deoarece toți lucrăm împreună pentru a reduce transmisia COVID-19.
COVID-19 și drumul lung până la normalitate
La Începutul lunii decembrie era autorizat aprobarea de urgență pentru vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19. În România, ca de alffel în toate statele europene, de astăzi, 27 decembrie, a început campania de vaccinare COVID-19. Acum că vaccinul începe să prolifereze treptat prin societatea noastră în general, ce înseamnă acest lucru pentru starea actuală a pandemiei din România?
Din păcate, numărul de infectări este în crește la niveluri maxime istorice la nivel național. În acest context experții spun că ne confruntăm cu un drum lung până la o așa-zisă normalitate. Ei spun că va dura mult timp până când vaccinul va avea un efect pronunțat în timp ce pandemia va mai persista. Predicțiile spun că cel puțin un an va mai dura acest lucru. Oamenii ar trebui să se aștepte ca multe restricții să rămână în vigoare pentru o bună perioadă de timp.
Specialiștii americani spun că este important pentru noi toți să recunoaștem situația de fapt. Aceeași experți spun că, deși producția de vaccin este lentă, iar cererea mare, nu va exista schimbare imediată. Viața de zi cu zi a fost complet răsturnată pe parcursul pandemiei. Nu vom mai putea să ne întoarcem la ideea noastră preconcepută de „normal”, așa cum o știam.
Prioritatea de vaccinare COVID-19 este acordată lucrătorilor din domeniul sănătății din prima linie. Dar și adulților vârstnici cu risc ridicat, conform planului de vaccinare anti-covid. Medicii sunt primii pentru că au importanță majoră în lupta împotriva virusului, în spitalele din România, și nu numai. Specialiștii spun că ce se întâmplă luna aceasta în ceea ce privește controlul transmiterii virusului va avea ramificații în sistemul de sănătate începând de anul viitor.
Speranțe pentru noul an 2021
Pentru noul an care vine, 2021, atât specialiștii , cât și marea masă a populației speră la o ameliorare a situației de facto. O provocare este că nu toate unitățile de sănătate din țară dispun de acest tip specific de depozitare, spun specialișii români, apropos de vaccinul ati-covid. Aceasta înseamnă că este nevoie de facilități cu capacitatea de a stoca în mod corespunzător cantități mari de vaccin. Iar apoi de un sistem bun de difuzare în alte zone ale țării
La fel ca în majoritatea celorlalte vaccinări, vaccinul COVID-19 va necesita două doze, separate de aproximativ 3 până la 4 săptămâni. Acest proces de lucru este standard pentru majoritatea celorlalte tipuri de vaccinuri. Specialiștii spun că va trebui să existe o urmărire strictă a sănătății publice.
Acest demers va trebui făcut pentru a se asigura că oamenii știu când, cum și unde să obțină a doua doză de vaccin. Va trebui să fie accesibil în mai multe locații, cum ar fi lanțurile majore de farmacii, și nu doar în spațiile mari din sistemul de sănătate.
România astăzi, ca și celelalte state ale lumii, a început vaccinarea anti-covid. Dar asta nu înseamnă că vom reveni la o situație de normalitate. Totul nu va mai fi cum a fost, iar românii vor trebui să se adapteze la noua situație.