Ce se întâmplă în pădurile din România, de la 1 noiembrie. Anunțul mult așteptat de toți românii

Nu se vor mai putea face taieri ilegale in paduri

S-a aflat ce se va întâmpla în pădurile României, începând cu 1 noiembrie. Astfel, va fi pus în funcțiune noul radar al pădurilor (SUMAL 2.0), cu ajutorul căruia se pot detecta tăierile ilegale de lemn. Începând cu noiembrie, peste 100.000 de utilizatori ai SUMAL 2.0, dintre care jumătate sunt noi, vor opera în acest sistem informatic. Vechea versiune a radarului va funcționa în paralel până pe data de 31 ianuarie 2021.

Radarul pădurilor intră în funcțiune de la 1 noiembrie. SUMAL 2.0 nu va mai permite tăierile ilegale

SUMAL 2.0, noul radar al pădurilor va intra în funcțiune începând cu 1 noiembrie 2020. Cu ajutorul noului radar se vor detecta tăierile ilegale de pădure. Noutatea adusă de SUMAl 2.0 este că în noul sistem trebuie introduse toate produsele din lemn, nu doar materialul lemnos.

Prin modificarea Codului Silvic, promulgat la începutul lunii septembrie, apare obligativitatea deținerii avizului de transport nu doar pentru materialul lemnos, ci și pentru toate celelalte produse din lemn: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn. Această modificare introduce automat, ca utilizatori în SUMAL, zeci de mii de noi agenți economici, care până acum nu aveau obligația raportării în sistem. Toate operațiunile de ordin tehnic pentru adaptarea SUMAL 2.0 la noile prevederi din Codul Silvic au fost deja realizate”, a comunicat Ministerul Mediului.

SUMAL 2.0 va intra in functiune de la 1 noiembrie
SUMAL 2.0 va intra in functiune de la 1 noiembrie

SUMAL 2.0 este mai performant cva precedentul radar

Noua versiune a radarului SUMAL 2.0 aduce inovații care ajută la munca de combatere a tăierilor ilegale și, în plus, simplifică enorm munca lucrătorilor silvici în teren, mai arată Ministerul Mediului.

Se va putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul unde aceasta va fi descărcată. Asstfel va fi foarte dificil să mai apară escalele ilegale realizate cu același aviz.

SUMAL 2.0 presupune și încărcarea de fotografii

În plus, noul radar obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe poziții, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS înainte de a se face tăierile.

Prin operaționalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos vom reuși, în timp real, 24 de ore din 24, să avem un management foarte clar asupra masei lemnoase. Vom ști în permanenţă cât lemn s-a tăiat din pădurile României, unde va fi dus acesta, fie în depozit, fie la terți. În permanenţă apar provocări pe care reuşim să le soluţionăm. Factorii implicaţi au venit cu sugestii importante, astfel încât sistemul să devină operaţional. Totul s-a făcut cu paşi siguri pentru ca SUMAL 2.0 să fie eficient. Suntem deschişi la dialog şi am luat în considerare, în mod special, propunerile venite din partea celor care operează în acest sistem„, a explicat Gelu Puiu, secretar de stat pentru păduri în cadrul MMAP.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI