Ce se întâmplă în organismul tău dacă ridici greutăți 20 de minute. Descoperirea aflată de specialiști
Nu mai este un secret pentru nimeni că ridicatul greutăților contribuie în mod esențial la dezvoltarea și consolidarea musculaturii. Conform unui studiu nou, efectele binefăcătoare ale acestui antrenament merg chiar mai departe, iar o sesiune de doar 20 de minute de exerciții intense îmbunătățește memoria de lungă durată cu aproximativ 10%.
Ce se întâmplă în organismul tău dacă ridici greutăți 20 de minute
Antrenamentul cu haltere sau alte greutăți are un rol fundamental în dezvoltarea masei musculare și în creșterea rezistenței organismului la efort. Acest tip de antrenament este privit mai mult ca tipic bărbaților, îndeosebi al celor pasionați de culturism. Dar un studiu recent demontează această preconcepție, indicând faptul că exercițiile fizice cu greutățu au efecte mult mai subtile, fiind recomandate și femeilor.
Astfel, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Georgia, cunoscut drept Georgia Tech, din Atlanta, Georgia, Statele Unite, au descoperit că riducarea de greutăți crește semnificativ performanțele creierului pentru a stoca și a menține informații, anunță Huffington Post.
Ce au aflat specialiștii
În cadrul acestui studiu, specialiștii au rugat 46 de adulți tineri sănătoși să memoreze o serie de 90 de imagini derulate pe calculator, iar diferența a fost că 23 de subiecți au văzut imaginile stând în fotoliu, iar ceilalți 23 în timp ce executau un exercițiu la un aparat pentru picioare, a câte 50 de repetiții. Cercetătorii au luat și probe de salivă de la fiecare persoană în parte. După două zile, aceleași persoane, bărbați și femei, au avut o nouă întâlnire cu echipa care a coordonat acest studiu. De această dată, subiecții au vizualizat 180 de imagini, care le includeau și pe cele 90 văzute anterior, și au fost rugați să le identifice.
Rezultatele au fost cu adevărat surprinzătoare. Astfel că persoanele care au ridicat greutăți și-au amintit aproximativ 60% dintre imagini, pe când cei care nu au exersat au identificat circa 50% dintre acestea.
”Aceste descoperiri sunt încurajoare. Chiar şi fără a face scanări RMN costisitoare, rezultatele oferă indicii despre zonele creierului care beneficiază de pe urma acestor exerciţii“, a precizat dr. Audrey Duarte, profesor în fizilogie la Georgia Tech.
Autorii acestui studiu sunt de părere că acest efect se datorează eliberării norepinefrinei, un hormon cunoscut ca având un rol important în procesul de memorare. Drept dovadă, participanţii la studiu care au efectuat exerciţii prezentau niveluri ridicate ale acestui hormon în proba de salivă, față de cei care au fost inactivi.