29 nov. 2021 | 14:47

Ce se întâmplă în creier în momentul morţii. Fenomenul ciudat care se produce în primele secunde

Știri generale
Ce se întâmplă în creier în momentul morţii. Fenomenul ciudat care se produce în primele secunde
Ce se întâmplă cu creierul în timpul decesului? Detalii de la specialiști

Ce fenomen ciudat se produce în primele secunde după moarte? Ce se întâmplă cu creierul în momentul în care organele nu mai funcționează? Specialiștii vin cu mai multe detalii descoperite în urma unui studiu.

Detaliile specialiștilor: ce se întâmplă cu creierul în momentul morții?

Un studiu publicat în „Annals of Neurology” arată că la cinci minute după ce inima unei persoane încetează să mai bată, celulele creierului ar putea să rămână încă funcționale. Oamenii de știință au descoperit ce se întâmplă cu celulele care mor după ce sângele nu mai circulă, ulterior nu mai există oxigen.

În timpul finalului vieții, nivelul de oxigen din creier scade și inima se oprește. Totuși, când tensiunea arterială scade, celulele creierului încă mai pot să consume energia rezevată pentru doar câteva minute.

„În circa trei minute rezervele creierului sunt complet goale”, scrie Jens Dreier, profesor la Centrul pentru Cercetarea Accidentelor Vasculare Cerebrale din Berlin. Acest lucru generează un fel de tsunami al creierului.

  1. Ruperea ionilor aduce un val masiv de energie electrochimică sub formă de căldură. „Această energie pierdută se împrăştie de-a lungul cortexului şi în alte zone ale creierului”. Termenul ştiinţific pentru acest fenomen este „depolarizare disipată”.

„Schimbările chimice care duc la moarte încep cu depolarizarea”

Această pierdere nu înseamnă sfârșitul neapărat. Polarizarea poate să fie reversibilă pentru un timp, susține Jed Hartings, specialist în neurologie la University of Cincinnati College of Medicine şi membru al UC Gardner Neuroscience.

„Schimbările chimice care duc la moarte încep cu depolarizarea. Este o descoperire fundamentală”, a detaliat acesta.

După ce inima se oprește, activitatea celulară ar putea să rămână vie, ca și undele creierului.

„Nu am avut niciodată o metodă de diagnosticare a morţii creierului”, a notat Hartings. ”Şi nu ştim sigur când toate capacităţile conştiinţei sunt pierdute”, mai arată specialistul, conform newsweek.com. 

Ce se întâmplă în momentul în care un pacient e declarat mort?

„[Momentul în care un pacient este declarat mort] se bazează pe momentul în care inima se oprește. Din punct de vedere tehnic, așa se obține momentul morții. Doctorii pronunță momentul morții când inima se oprește și când se întâmplă acest lucru, funcția creierului se oprește „aproape instantaneu”, a adăugat dr. Parnia.

„Dacă reușești să repornești inima, ceea ce încearcă să facă RCP, vei începe treptat să faci creierul să funcționeze din nou. Oamenii care au avut aceste experiențe foarte profunde pot reveni transformați pozitiv”, a mai declarat medicul, conform dailymail.co.uk.