Multă lume nu mănâncă linte, dar acest aliment este foarte benefic și gustos. Trebuie doar să știi să-l prepari ca la carte. Ce efecte miraculoase are acesta și ce spun specialiștii?
Lintea este cu mult mai simplu de preparat decât fasolea, deși se regăsește în familia ei. Mai mult decât atât, e mai volatilă ca gust și poate fi combinată cu mai multe ingrediente, în timp ce fasolea are puține rețete pe care le poți prepara. Cu toate că avem la îndemână o varietate de tipuri de linte, bogate în nutrienți, unii nu știu să o prepare atât de bine încât să fie delicioasă. Denumirea științifică a ei este lens culinaris, datorită semințelor curbate în formă de lentilă. Istoricii au spus că lintea a fost cultivată în urmă cu mii de ani î.H., adusă ulterior în zonele Asiei de Vest, Asiei Centrale și ale Americii. Lintea nu lipsea din dieta zilnică a grecilor, romanilor și egiptenilor. Acesta era accesibilă și foarte puțin costisitoare.
Valoare nutrițională
„Calculată la doza zilnică recomandată, o porţie de 100 g de linte conţine: 114 calorii, 1% grăsimi totale (preponderent grăsimi polinesaturate), 7% carbohidraţi, 18% proteine, 10% sodiu, 28% fibre, 1% calciu, 18% fier, 8% potasiu, 28% cupru, 9% magneziu, 21% mangan, 26% fosfor, 5% seleniu, 12% zinc, 7% vitamina B3, 13% vitamina B5, 6% vitamina B2, 14% vitamina B1, 14% vitamina B6, 2% vitamina C, 1% vitamina K”
Cum se depozitează?
Lintea uscată se depozitează preț de un an într-un recipient unde nu poate să umezească, într-un loc întunecat și răcoros. După gătit, se poate păstra în frigider preț de o săptămână sau până la trei luni la congelator.
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/stiri/wp-content/uploads/2020/11/beneficiile-consumului-de-linte-3.jpg)
Beneficiile consumului de linte. Ce spun specialiștii?
„Lintea este una dintre cele mai vechi leguminoase cultivate. Ea este catalogată ca aliment de grad nutriţional A datorită conţinutului ridicat de elemente nutritive, de exemplu: proteină vegetală, fibre, fosfor, fier, vitamina B, magneziu şi conţinutul extrem de scăzut de grăsimi. Lintea este clasificată după culoarea pe care o are sau regiunea de unde vine. Astfel, există: maro, verde, galbenă, roşie, neagră. Alături de soia, lintea este opţiunea alimentară preferată de vegetarieni şi de populaţiile cu tradiţie vegetariană. Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativă la fasole. Beneficii: stabilizează nivelul de zahăr din sânge prin conţinut de fibre, creşte nivelul de energie prin completarea rezervelor de fier, stimulează sistemul imunitar prin conţinut de zinc şi magneziu, ne ajută să ne atingem necesarul zilnic de proteine”
Stoian Raul Nicolae, tehnician nutriționist (Sursa: clickpentrufemei.ro)