Ce se întâmplă în corpul tău dacă îți rozi unghiile. E mai grav decât ai fi crezut
Onicofagia sau rosul unghiilor, așa cum este cunoscut în popor, este un obicei extrem de greu de înlăturat și poate fi chiar dureros, pe alocuri. Acesta apare în situații de stres, de cele mai multe ori. Fiind un tic, oamenii nu realizează în mod conștient că atunci când își rod unghiile, acest lucru poate avea consecințe neplăcute.
De ce nu e bine să îți rozi unghiile
Se spune că o mână îngrijită este cea mai bună carte de vizită a unei persoane, indiferent că vorbim despre o domnișoară sau un cavaler.
Ei bine, este evident faptul că atunci când te prezinți la o anumită întâlnire, indiferent de natura ei, cu unghiile roase, s-ar putea ca interlocutorul să strâmbe din nas atunci când vei face cunoștiință cu el.
Din nefericire, rosul unghiilor devine tic, fiind un gest pe care nu-l controlăm, de cele mai multe ori. Fie că suntem stresați, ne plictisim sau nu știm cu ce să ne ocupăm timpul, rosul unghiilor nu este doar inestetic, ci poate deveni periculos.
Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra faptului că, atunci când ne roadem unghiile, pielea se deteriorează și putem fi expuși, astfel, anumitor infecții din cauza rănilor deschise. De asemenea, onicofagia afectează şi alte părţi ale corpului şi poate duce la probleme dentare.
Ce probleme poți dezvolta de la rosul unghiilor
Să nu uităm faptul că degetele, în special, reprezintă cele mai frecvente locuri în care se pot găsi microbi, germeni care ajung, inevitabil, la nivelul gurii. Mai mult de atât, suntem expuși la contactarea mai multor bacterii, salmonella şi E. coli, care se dezvoltă sub unghii.
În momentul în care îți rozi unghiile, microbii respectivi sunt transferați în gură şi intestine, ce poate duce la o infecţie gastrointestinală, scriu cei de la publicația Time. Atunci când suferi de onicofagie, dinții tăi au, și ei, de suferit.
„Muşcarea constantă poate duce la o ocluzie dentară slabă, astfel încât dinţii celui care muşcă se schimbă din poziţie sau capătă o formă ciudată”, spune medicul Richard Scher, expert în tulburările unghiilor la Colegiul Medical Weill Cornell și membru al Academiei Americane de Dermatologie.