Ce se întâmplă în corpul tău dacă dormi expus/ă la lumină. Descoperire uluitoare a ultimului studiu
Multă lume preferă să doarmă fără televizor aprins sau orice alt dispozitiv care face lumină în cameră, în timp ce alții nu pot pune capul pe pernă dacă au întuneric în dormitor. Un nou studiu a examinat rolul luminii în somnul adulţilor sănătoşi, iar constatările cercetătorilor sunt de-a dreptul surprinzătoare. Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă dormi cu veioza aprinsă.
Este bine să dormi cu lumină în cameră?
Știai că expunerea la orice fel de lumină în timpul somnului este legată de obezitate şi probleme grave de sănătate? Cel puțin, așa spune cel mai recent studiu. Dormitul noaptea cu o lumină slabă, cum ar fi un televizor cu sunetul oprit, crește glicemia şi ritmul cardiac, spun oamenii de știință.
„Expunerea la orice formă de lumină în timpul perioadei de somn a fost corelată cu prevalenţa mai mare a diabetului, obezităţii şi hipertensiunii arteriale atât la bărbaţii, cât şi la femeile în vârstă”, a explicat autorul principal al cercetării, Phyllis Zee, şef al medicinii somnului la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago. „Oamenii ar trebui să facă tot posibilul să evite sau să reducă la minimum cantitatea de lumină la care sunt expuşi în timpul somnului”, a avertizat experta.
Ce au descoperit oamenii de știință
Studiul echipei lui Zee a examinat rolul luminii în somnul adulţilor sănătoşi și s-a descoperit că dormitul timp de o singură noapte cu o lumină slabă, cum ar fi un televizor cu sunetul oprit, a crescut glicemia şi ritmul cardiac al tinerilor în timpul experimentului din laborator, potrivit CNN. Anterior, un ritm cardiac ridicat pe timp de noapte s-a dovedit a fi un factor de risc pentru viitoarele boli de inimă sau moartea timpurie. Iar glicemia mare este un semn al rezistenţei la insulină, care poate duce, în cele din urmă, la diabet de tip 2.
Orice lumină slabă pătrunde în pleoape şi perturbă somnul, a spus Phyllis Zee. Noul studiu s-a concentrat asupra persoanelor care „prezintă deja un risc mai mare de diabet şi boli cardiovasculare”, a precizat coautorul Dr. Minjee Kim, profesor asistent de neurologie la Şcoala de Medicină Feinberg a Universităţii Northwestern.
„Am vrut să vedem dacă există o diferenţă în frecvenţele acestor boli legate de expunerea la lumină pe timp de noapte”, a afirmat Kim. „Măsurăm, de fapt, cantitatea de lumină la care este expusă persoana cu un senzor pe corp şi comparăm acest lucru cu activitatea de somn şi de veghe pe o perioadă de 24 de ore”, a subliniat Zee. „Ceea ce cred că este diferit şi notabil în studiul nostru este că avem date cu adevărat obiective cu această metodă”, a completat experta.
Seriose probleme de sănătate
Astfel, experții au fost surprinşi să constate că mai puţin de jumătate dintre bărbaţii şi femeile din studiu au dormit în întuneric timp de cel puţin cinci ore pe noapte.
„Mai mult de 53% sau cam aşa ceva au avut ceva lumină în timpul nopţii în cameră”, a spus aceasta. „Într-o analiză secundară, am descoperit că cei care aveau o cantitate mai mare de lumină pe timp de noapte erau, de asemenea, cei mai predispuşi să aibă diabet, obezitate sau hipertensiune”, a adăugat tot ea.
Persoanele care dorm cu niveluri mai mari de lumină în cameră sunt mai predispuse să se culce mai târziu şi să se trezească mai târziu. „Știm că cei care dorm târziu tind să aibă, de asemenea, un risc mai mare de tulburări cardiovasculare şi metabolice”, a avertizat Zee.