Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la carne. Detaliul pe care românii l-au cam uitat

de: Alexandra Chivu
16 11. 2020

Se spune că omul nu este făcut să mănânce carne, iar cei care susțin acest lucru aduc și câteva argumente. În schimb, mulți medici și nutriționiști spun că o dietă fără carne poate fi chiar dăunătoare. Peste toate, e o alegere, așa că cei care au hotărât să scoată din meniu carnea trebuie să știe câteva amănunte despre ecoul acestui fapt.

Ai renunțat la carne? Ce se întâmplă în corpul tău la ceva timp după

Studiile experimentale din ultimii ani au ridicat ipoteza că, dacă nu mănânci carne, șansele de reușită ale unei diete sunt mari. Mulți nutriționiști susțin că preparatele fără carne te ajută să scazi în greutate, însă acest lucru nu este general valabil, căci, dacă vrei să scapi de kilogramele în plus și ai un meniu vegetarian, trebuie să ai grijă cu ce înlocuiești proprietățile din carne. De pildă, mâncarea procesată care nu conține carne poate fi la fel de periculoasă pentru siluetă precum sunt preparatele din carne roșie.

Pielea întinerește

O dietă bogată în fructe și legume care conține multă vitamina C redă elasticitatea pielii, prevenind astfel ridurile. Nutriționistul Monica Auslander precizează că eliminarea preparatelor bogate în carne poate să reducă și inflamația din corp.

Capeți mai multă energie

Prin conținutul lor mare de apă, dar și de vitamine și minerale, fructele și legumele te hidratează. Astfel, vei simți că ai mai multă energie.

Părul începe să aibă strălucire

Vegetarierii au firul de păr mai rezistent și cu un aspect mai mătăsos. Și unghiile lor sunt mai sănătoase.

Românii, pe penultimul loc în Europa în privința celor care declară că nu-și permit să consume carne

Chiar dacă suntem mari amatori de carne, pentru unii români este imposibil să aibă zi de zi pe masă pui, porc, vită sau pește. Conform Institutului de Statistică, 16% dintre familiile din țara noastră spun că nu-și permit să mănânce carne, factor care ne poziționează spre coada clasamentului european, împreună cu bulgarii. Motivul? În urmă cu ceva timp, oamenii se uitau la produs, la consistență și luau în calcul și propriile pofte. Acum, se uită în primul rând la preț, fiindcă el este definitoriu, scrie PRO TV. 

Cheltuieli pe care nu şi le permit

Carne, peşte la 2 zile

Bulgaria: 31,4%
România: 16,3%
Italia: 11,1%
Media UE: 7%
sursă: Anuar INS 2019

Cheltuieli pe care nu şi le permit

Carne, peşte la 2 zile

Media UE: 7%
Cipru: 2%
Irlanda: 1,6%
Danemarca: 1,5%
sursă: Anuar INS 2019

Consum mediu de carne/an, în România

2013: 57,5 kg
2014: 60,9 kg
2015: 66,4 kg
2016: 68,6 kg
2017: 71,5 kg
2018: 76,7 kg