Ce se întâmplă în corp după un minut de stres intens. Medic chirurg: “Sistemul imunitar se slăbește pentru cel puțin 6 ore”

de: Andrei Simion
10 09. 2024

Cauzele stresului, adică acele situații care declanșează episoadele de tensiune fizică și psihică, sunt denumite factori de stres. Aceștia se împart în două categorii: externi și interni. Factorii externi includ problemele în relațiile cu alte persoane, dificultățile financiare, locul de muncă, instituția de învățământ școala, liceul, facultatea, schimbările semnificative din viață, precum pierderea locului de muncă, divorțul, pensionarea sau decesul unui părinte, copiii și familia.

Ce se întâmplă în corp după un minut de stres intens

Factorii de stres interni sunt mai dificil de identificat în comparație cu cei externi. Exemple de factori de stres interni includ gândirea rigidă, pesimismul, așteptările exagerate, dificultatea de a se adapta la schimbări, o atitudine negativă generalizată și depresia.

De asemenea, scenariile negative pe care ni le creăm adesea în legătură cu diverse aspecte ale vieții noastre contribuie la stresul nostru. Fiecare dată când ne formulăm întrebări de tipul „ce-ar fi dacă?”, ne provocăm stres suplimentar inutil.

Ce se întâmplă în corp după un minut de stres intens

 

Ce a mărturisit un medic chirurg despre stres

Conform unui medic, un minut de stres intens poate reduce sistemul imunitar timp de 6 ore, făcând persoanele stresate mai vulnerabile la infecții, boli autoimune și cancer. Stresul continuu eliberează cortizol și catecolamine, care pot provoca probleme de sănătate precum tulburări de ritm cardiac, metabolismul colesterolului, insomnie, anxietate, pierdere de memorie și dificultăți în gestionarea emoțiilor, afectând grav sistemul imunitar.

„Este demonstrat că un minut de stres intens provoacă o scădere a sistemului imunitar care durează 6 ore. Acest lucru predispune persoana stresată la infecții, boli autoimune și cancer. Uită-te la cauzele bolilor în prezent și vorbește cu un chirurg. Cauza fundamentală este mintea și cauza fundamentală a societății noastre actuale este ego-ul și stresul care condiționează ego-ul. Dar persoana aflată în stres continuu eliberează constant cortizol și catecolamine, care provoacă tulburări ale ritmului cardiac, tulburări ale metabolismului colesterolului. La nivel cerebral, aceste substanțe condiționează insomnie, anxietate, pierdere de memorie, dificultăți în învățare și în gestionarea emoțiilor. Și o depresie extrem de importantă asupra sistemului nostru imunitar.”, a mărturisit un medic.