Ce se întâmplă în corp dacă bei un pahar cu must. E sănătate curată
Ne aflăm în plin de sezon al fructelor și legumelor și tot acum se culeg și viile. Sucul din struguri este extrem de delicios, dar are și o mulțime de beneficii pentru organism. Ce se întâmplă în corp dacă bei un pahar cu must, nu te-ai fi gândit că este atât de sănătos.
La ce ajută mustul
Mustul este licoarea-vedetă a toamnei. Are un gust special, de dulce-acrișor, în funcție de cât de copți sunt strugurii și este apreciat de o mulțime de oameni. Poate fi consumat fără probleme dacă nu fermentează, inclusiv de șoferi.
Puțini știu, însă, că aici nu este vorba decât de gust, ci și beneficiile pe care le are pentru organism. Specialiștii recomandă consumul unui pahar în fiecare zi, obicei pe care ar trebui să îl aibă fiecare om.
Dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă și prorector la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, explică faptul că această băutură are o mulțime de vitamine și minerale, dar și antioxidanți, care fac minuni pentru imunitate.
„Mustul este bogat în vitamine (C, K și vitamine din complexul B) minerale (potasiu, calciu și magneziu), și antioxidanți, care contribuie la întărirea sistemului imunitar și menținerea sănătății pielii și a părului.”, explică medicul.
Beneficiile sucului de struguri
Mustul conține antioxidanți precum flavonoidele, care ajută la combaterea radicalilor liberi și reduc riscul de deteriorare celulară și boli cronice. De altfel, consumul moderat de must poate contribui la menținerea sănătății inimii.
Citește și: Ce să faci dacă strugurii se usucă înainte de coacere. Grădinarii îți spun cum salvezi recolta
Antioxidanții din must pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la protejarea vaselor de sânge. Această băutură are și efecte benefice asupra sistemului digestiv, datorită conținutului de fibre natural. Aceste substanțe pot ajuta la ameliorarea constipației și la menținerea unui tract digestiv sănătos.
Mustul are un conținut ridicat de apă, ceea ce îl face o băutură excelentă pentru hidratare, mai ales în perioadele calde sau după efort fizic. În plus, conține carbohidrați, în special glucoză și fructoză, care pot oferi o sursă rapidă de energie pentru organism.
Cum se face mustul
Mustul este o băutură delicioasă, făcută din struguri. Puțini știu, însă, cum se obține, deși procesul este unu foarte ușor.
Asigurați-vă că strucgurii sunt curați și proaspeți. Îndepărtați orice resturi, frunze sau alte impurități.
Citește și: Cât de mult îngrașă prunele și strugurii, de fapt. Mihaela Bilic rupe tăcerea
Utilizați un storcător sau o presă specială pentru a stoarce sucul din fructe. Dacă nu aveți astfel de echipament, puteți utiliza o cârpă de pânză curată și o sită mare pentru a stoarce sucul. Plasați fructele în cârpă și stoarceți sucul într-un vas mare.
Este posibil ca mustul să conțină bucăți mici de pulpă sau alte particule solide. Pentru a obține un must mai limpede, puteți filtra sucul prin tifon sau o cârpă curată sau puteți lăsa mustul să se odihnească și să îndepărtați cu grijă partea tulbure de deasupra.