Ce se întâmplă în corp dacă bei alcool și iei pastile, de fapt. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Cu toții auzim de la doctori că antibioticele și alcoolul nu fac casă bună. Iată ce se întâmplă în corp când recurgi la acest gest. Ipoteza ar fi apărut prima dată pe la mijlocul secolului trecut, atunci când penicilina era proaspăt intrată în uz ca prim tratament eficient împotriva unor infecții cu transmitere sexuală, ca gonoreea sau sifilisul.
Ce se întâmplă în corp dacă bei alcool și iei pastile
Doctorii erau îngrijorați că efectele noului medicament minune ar fi anulate de către alcool, așa că le cereau pacienților să se abțină de la a consuma alcool pe timpul tratamentului. Un studiu recent arată că această teamă ar putea avea baze solide.
De exemplu, pacienții dintr-o clinică din Marea Britanie care primeau tratament pentru infecții cu transmitere sexuală aveau tendința de a se angaja mai ușor în activități sexuale riscante atunci când erau băuți.
Sfatul abținerii de la alcool atunci când se administrează antibiotice se aplică atunci când este vorba despre un grup mic de medicamente anti-infecție care includ tinidazol (Fasigyn ori Simplotan), metronidazol (Flagyl, Metronide ori Metrogyl) şi sulfametoxazol-trimetoprim (Bactrim, Co-trimoxazole).
Aceste medicamente blochează unul dintre principalele canale implicate în metabolizarea alcoolului și conduc la acumularea rapidă a acetaldehidelor, responsabile pentru multe dintre simptomele mahmurelii. Așadar, consumând aceste medicamente și ingerând alcool, fața îți va deveni roșie și te vei confrunta cu stări de vomă și leșinuri.
Pentru celelalte clase de antibiotice nu există dovezi că folosirea lor împreună cu alcoolul ar avea efecte adverse. În schimb, faptul că alcoolul nu interferează cu antibioticele nu înseamnă că este o bună idee să consumi alcool în exces atunci când ai o suferință, infecție sau orice altă mică problemă de sănătate fiindcă efectele alcoolului îți pot agrava starea produsă de boală.
Mai multe detalii pe Știridinlume.ro.
Românii au devenit dependenți de antidepresive
Ne doboară stresul și cei mai mulți iau medicamente ca să facă față problemelor de acasă sau de la serviciu. Îngroziți de amploarea fenomenului, specialiștii ne avertizează că nu există pilule-minune și că orice pastilă pe care o luăm fără sfatul specialistului ne face mai mult rău decât bine.
„Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu probleme de genul acesta, însă problema nu se rezolvă decât temporar, așa că recomand vizita la psihoterapeut și mai apoi, dacă este cazul, și la un medic psihiatru”, a îndemnat Oana Nicolau, psihoterapeut.