Imagini de-a dreptul copleșitoare din China, după ridicarea carantinei. Cum este atmosfera în orașele cele mai afectate de coronavirus?
China își revine ușor la viață, după ce majoritatea orașelor au simțit din plin efectele coronavirusului. Imaginile extrem de emoționante surprinse în provincia Hubei aduc o nouă speranță pentru cei care se credeau pierduți. Copiii sunt acum afară din case, bucurându-se de vremea bună, îndrăgostiții iau la pas străzile, iar oamenii nu se tem să se găsească unii cu ceilalți în parc. Desigur, nu s-a renunțat la măștile de protecție și alte prevenții indicate în perioada aceasta precum o minimă distanță și spălatul des pe mâini. Încă reprezintă o minune felul în care China a început să iasă din dezanstru, în condițiile în care Italia, țara unde a ajuns mai apoi virusul, o duce permanent rău.
Epidemia se află în toi în multe țări, iar în România se așteaptă ca vârful îmbolnărivilor să fie în jurul sărbătorilor pascale. Criza epidemiei de COVID-19 a schimbat chiar și perspectiva unora despre regimul totalitar chinez pentru faptul că a reușit să impună un control total al populației în lupta cu virusul. Cu toate astea, lucrurile par să-și găsească locul încet, deși China este în continuare văzută prost din cauza acuzațiilor că ar fi ascuns gravitatea situației din luna ianuarie. „Wuhan dă speranță restului omenirii, arătând că până și cele mai grave situații pot fi depășite”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
„Nu cred. Dacă observați rezultatele, epidemia din afara provinciei Hubei este acum complet controlată. Carantina era necesară. Blocarea Hubeiului a fost bună pentru China și bună pentru lume. Pentru că, chiar și cu carantina, numărul de noi cazuri în Hubei și Wuhan este de câteva sute pe zi. Este încă mult. Când aveţi persoane infectate neidentificate care circulă printr-un oraș de 11 milioane de locuitori, este un caz lipsit de speranță și mult mai rău. Uitaţi-vă la restul lumii. Pentru mine, ce s-a întâmplat pe vasul de croazieră „Diamond Princess” este o rușine. Cum am putut lăsa să se întâmple aşa ceva? Aproximativ 4.000 de pasageri și membri ai echipajului, iar acum 700 sunt infectați. Și unii sunt încă blocați la bord! Epidemia scapă de sub control în Coreea de Sud. Nu știu dacă Italia va putea să o controleze. Dacă explodează la Paris, trebuie să le spuneţi oamenilor să stea acasă și să fie atenți”
Lawrence Lau, profesor de economie la Universitatea Chineză din Hong Kong și vicepreședinte al Centrului Chinezesc pentru Schimbul Economic Internațional (Sursa: hotnews.ro)