Ce se întâmplă, de fapt, dacă te duci cu bani rupți la Lidl și încerci să plătești cu ei

de: Iulia Statie
18 05. 2021

De multe ori ne-am trezit că avem în portofel bani rupți sau deteriorați și am încercat ori să le ascundem defectele, ori nu i-am mai folosit deloc. Teama că vânzătorul o să refuze respectivele bancnote ne-a făcut pe mulți să le lipim atunci când ruptura era mult prea vizibilă, dar aceasta este o mare greșeală ce nu trebuie repetată atunci când încerci să plătești cumpărăturile la Lidl.

Ce se întâmplă dacă încerci să plătești cu bani rupți la Lidl. Soluția salvatoare pentru români

Ce se întâmplă, de fapt, cu banii tăi? Vestea este una bună, cu siguranță, mai ales că acum nu va mai trebui să încerci să repari diferite hârtii de valoare atunci când mergi la cumpărături. Supermarket-urile s-au asigurat că niciun român nu va mai trece prin așa ceva și nici vânzătorii nu se vor mai trezi cu diferite bancnote rupte.

La Lidl există mai multe posibilități de a plăti. Cumpărăturile se pot achita cu cardul sau în numerar, la fel ca în orice supermarket. Pentru a diversifica puțin metodele, există și posibilitatea de a plăti cu tichete cadou comercializate de Sodexo, ChequeDejeuner, Edenred, dar și cu cardurile Compliments. Plata contactless este disponibilă la fiecare casă de marcat, dar, momentan, plata cu două carduri pentru un singur bon de cumpărături nu este posibilă.

Cât despre bancnotele rupte sau deteriorate, acestea pot să achite cumpărăturile făcute fără a exista vreun fel de problemă. Lidl, la fel ca lanțurilor de supermarketuri, acceptă bani rupți pentru că există un contract cu băncile pentru astfel de hârtii de valoare. Astfel, reprezentanții de la această companie nu pierd absolut nimic și tu poți să îți faci cumpărăturile în siguranță.

Unde mai pot să fie schimbate bancnotele deteriorate

Dacă vrei să folosești bani rupți pentru alt fel de cumpărături, află că aceștia pot să fie schimbați la sucursalele băncilor ce primesc bancnote deteriorate. Condiția ar fi ca seria de pe fiecare hârtie să fie intactă. De asemenea, locurile unde mai pot să fie banii prezentați pentru a primi alții în schimb este la sucursalele BNR.

Banca Centrală asigura înlocuirea la cerere a bancnotelor și monedelor românești, emise și neretrase din circulație, chiar dacă acestea s-au uzat, fără a adăuga taxe și comisioane. Însemnele monetare aduse la sucursale se rambursează integral chiar dacă au lipsuri, în limitele legale admise, dar doar dacă acestea se pot identifica fără rezerve. Dacă lipsește mai mult de 40% din suprafața bancnotelor sau acestea nu au toate elementele de identificare, ele nu pot să fie schimbate.