Ce se întâmplă, de fapt, cu restaurantele și cu angajații. E dezastru total pentru HoReCa

de: Ștefan R. Apostol
07 10. 2020

Începând de astăzi, 7 octombrie, toată industria HoReCa suferă. Din nou! Conform deciziilor  autorităților, tot ceea ce înseamnă restaurante, baruri și cluburi vor fi închise. Cel puțin spațiile de interior. Cele de exterior, terasel, vor rămâne deschise, atât cât le mai permite vremea.

Ce se întâmplă, de fapt, cu restaurantele și cu angajații

Încă de la începutul pandemiei, când s-a instaurat Starea de Urgență, toată îndustria HoReCa a fost una din cele mai lovite de criză. Conform unei analize făcute de Economica.net, industria restaurantelor din România a pierdut 10% din locaţii și 5.000 de unităţi. Iar pierderile financiar au ajuns la suma de un miliard de euro. Într-o conferință de presă, susținută tot în iunie, Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, declara că:

„O pierdere foarte mare, dacă ne referim la numărul de locaţii care practic nu mai pot redeschide. Sunt mai bine de 5.000 de locaţii la nivel naţional în industria restaurantelor care nu vor mai putea redeschide, din aproape 45.000 de locaţii, deci, aproximativ 10% din locaţii.”

HoReCa, industria cea mai afectată de criza COVID-19

În acest moment HoReCa are o prognoză și mai sumbră. Prognoza este sumbră, deoarece, de la redeschiderea din septembrie, nu au avut cum să recupereze pierderile. Astfel că, în acest moment, datele arată o piedere masivă. Aceste pierderi vor duce la concedierea a 100.000 de angajaţi, până la finalul anului. Analizele mai arată că unele restaurante nu se vor mai deschide niciodată, conform celor de la Adevărul.ro.

E dezastru total pentru HoReCa

Prognozele sumbre din următoarea perioadă și concedierile masive, fac ca industria HoReCa din România să nu își mai revină curând. Sau, va exista această posibilitate, dar cu foarte mari pierderi, așa cum a preconizat și Daniel Mischie.

„Din punct de vedere financiar în industria restaurantelor pierdem 400 de milioane de euro pe lună, practic industria a pierdut un miliard de euro încasări. Un alt lucru important pe care îl pierdem este datorită faptului că industria se va restarta uşor ca un avion care începe să decoleze, nu ştim exact cum vor fi măsurile active implementate – noi ne străduim să păstrăm cât mai mult din colegii noştri din industrie – dar cea mai mare pierdere este fiecare om din această industrie pe care ne-am chinuit în ultimii ani să-i calificăm şi pe care îi pierdem astăzi”, a subliniat preşedintele HORA.

Decizia de astăzi a CMBSU îngroapă HoReCa

Aceste date vin să se confirme, cel puțin în ultima perioadă, faptul că nu a existat restartare pozitivă a industriei. Un alt reprezentant al HoReCa, Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a făcut aceleași prognoze sumbre.

”Din 230.000 de oameni angajaţi în hotelurile şi restaurantele din România la începutul anului, am estimat până acum că circa 80.000 vor fi concediaţi până la finalul anului. Acum cred că ajungem la 90-100.000. Ceea ce este foarte mult. Estimăm că industria noastră în anul 2020 va pierde circa 60% din cifra de afaceri. Anul trecut am avut cinci miliarde de euro încasaţi de HoReCa. Procentul de 60% înseamnă o pierdere de circa trei miliarde de euro. Multe restaurante nu se vor mai deschide niciodată, iar cele mai expuse acestui risc sunt cele care plătesc chirii pentru spaţii, precum cele din mall-uri sau din alte centre comerciale.”, a declarat Călin Ile.