Senatul a decis. Proiectul privind acordarea autonomiei pentru Ținutul Secuiesc, respins
După ce a fost adus în fața opiniei publice proiectul ce a trecut tacit în data de 20 aprilie, în Camera Deputaților, astăzi senatorii au fost convocați în ședință, de la ora 14, cu un singur proiect pe ordinea de zi: autonomia Ținutului Secuiesc.
Ce se întâmplă, de fapt, cu autonomia Ținutului Secuiesc
Proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost respins de senatori, după o ședință cu 135 de senatori prezenți, dintre care 126 au votat pentru raportul de respingere și 9 voturi împotriva raportului, care a durat aproape 2 ore. Senatorii UDMR au votat pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Reamintim că Senatul este cameră decizională.
Controversa generată în jurul acestui proiect a făcut ca astăzi, în Senatul României, legea să devină subiectul disputei politice miercuri dimineață. Adoptarea tacită presupune că legea nu a ajuns pe ordinea de zi, pentru a putea fi adoptată sau respinsă, și trece de prima cameră a Parlamentului fără să fie votată de deputați. Senatul este cameră decizională, iar partidele parlamentare anunță că vor respinge proiectul inițiat de trei parlamentari UDMR.
„Astăzi, de la ora 14.00, am convocat plenul Senatului cu un singur punct pe ordinea de zi. Senatorii PSD vor vota ÎMPOTRIVA proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc!”, a anunțat, într-o postare pe Facebook, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.
Conform premierului Orban, actul normativ a trecut tacit pentru că cei care conduc camera nu au pus pe ordinea de zi proiectul, precizând că senatorii PNL vor vota împotriva proiectului. Culmea este că, actualul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a negat să fi știu ceva despre acest proiect, declarând pe facebook că:
”PSD NU susține legea privind autonomia Ținutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege și îl va respinge URGENT la Senat, care e cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă și în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Acest proiect are NUMAI rapoarte de respingere și avize NEGATIVE. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de RESPINGERE.”
Senatul a decis
Astfel că, astăzi, în Senat, cade responsabilitatea pe reprezentații forului de a vota pentru sau împotriva acestui proiect inițiat în decembrie de deputații UDMR și care a trecut pe 20 aprilie, tacit prin Camera Deputaților.
Proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România a trecut, tacit, de Camera Deputaților. Conform inițiativei legislative, limbile maghiară şi română vor fi folosite în instituţiile publice de cetăţenii domiciliaţi în Ţinut. Termenul până la care trebuia dezbătută și votată inițiativa, 25 martie, a trecut, iar parlamentarii au constatat adoptarea tacită în plenul de pe 23 aprilie.