Informația pentru toți cei care stau la bloc. Ce se întâmplă cu locatarii care nu plătesc fondul de rulment. Ce sunt obligați, de fapt

de: Ioana Bucur
23 04. 2023

Viața la bloc vine la pachet cu o serie de reguli și obligații pentru oameni. Printre cele mai importante sunt acelea legate de cheltuielile lunare ale asociației de proprietari. Află, din rândurile de mai jos, ce se întâmplă dacă un locatar refuză să plătească fondul de rulment.

Ce se întâmplă în cazul în care un locatar refuză să plătească fondul de rulment

Lună de lună, cei care locuiesc la bloc trebuie să achite o serie de cheltuieli, de la facturile pentru încălzire și consumul de apă, până la salariile celor care asigură curățenia în imobil, fondul de rulment și fondul de reparații.

Fondul de rulment este, de fapt, o plată anticipată pe care fiecare proprietar de apartament o depune la Asociația de Proprietari de care aparține, banii urmând să fie folosiți pentru plata serviciilor oferite de furnizori, în cazul în care, în viitor, ar putea să apară probleme.

Reîntregirea acestuia se face în fiecare lună, în funcție de valorile afișate pe listele de întreținere.

Ce spune legea

Fondul de rulment este menționat pentru fiecare apartament în parte, într-un registru special, și se să raportează la nivelul celei mai mari întreţineri din bloc și se stabilește doar de către adunarea generală. El nu trebuie confundat cu fondul de reparații, care poate fi folosit doar pentru plata unor lucrări făcute în imobil.

Legea nr. 196/2018 specifică faptul că fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente la nivelul unei luni calendaristice. Valoarea lui se stabilește prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare, înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior.

Atât fondul de rulment cât și fondul de reparații se plătesc de către proprietarii apartementelor, chiriașii nevând această obligație.

În cazul în care un locatar refuză să plătească fondul de rulment sau îl achită doar parțial, sumele datorate vor fi înregistrate ca restanță care, dacă nu este achitată în termenul stabilit, poate aduce și penalități.

Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă dacă nu plăteşti întreţinerea 3 luni la rând. Ce trebuie să știe orice român