Ce se întâmplă dacă tastezi codul #0* de pe telefonul tău. E trucul specialiştilor

Ce se întâmplă dacă tastezi codul #0* de pe telefonul tău. E trucul specialiştilor
Ce poți face cu codul secret #0* de pe telefon. Trucuri despre care nu știai, ascunse chiar în dispozitivul tău electronic.

Îți aduci aminte de celebra scenă din „War Games” în care actorului Matthew Broderick i se explica totul despre așa numitele „back doors”? Acestea sunt, practic, căi secrete implementate de programatori în dispozitivele electronice. Nu e doar de domeniul filmelor, fiindcă astfel de lucruri sunt cât se poate de reale în viața noastră de zi cu zi. Cu ajutorul dispozitivului tău mobil poți să deblochezi funcții ascunse, despre care poate că nu ai auzit niciodată. Ce face codul secret #0* de pe telefon.

Ce sunt codurile secrete din telefon

Protocolul USSD al dispozitivului mobil pe care îl folosești îți poate permite să accesezi funcții ascunse. Despre majoritatea dintre ele, probabil că nu știai nici măcar că există. Totul se întâmplă direct din dialerul telefonului tău mobil. Există câteva trucuri și coduri secrete pe care ar trebui să le cunoști. Îți vor face viața mai ușoară. Sunt coduri secrete utile pe care nu mulți le cunosc.

De altfel, nu este o noutate că programatorii sunt fani ai implementării de căi secrete în dispozitivele electronice. Acestea pot fi, însă, accesate doar prin introducerea unui cod special. Totul are legătură cu protocolul USSD, adică cu datele de servicii suplimentare nestructurate, cunoscute sub denumirea de „coduri rapide”.

Acest protocol USSD a fost creat inițial pentru telefoanele GSM, însă poate fi întâlnit și pe dispozitivele CDMA. Canalele secundare permit, practic, utilizatorilor să comunice direct cu computerele furnizorului de servicii și/sau să acceseze funcțiile back-end din dispozitivul lor.

Ele sunt accesate prin introducerea lor în dialerul telefonului. Dialerul este ecranul pe care îl utilizați pentru a introduce un număr de telefon la care vreți să apelați. Codurile secrete încep și se termină, de regulă, cu tastele * sau #. Între aceste simboluri, există o secvență de numere care nu poate fi accesată în mod accidental aproape niciodată, potrivit analizelor.

Ce face codul secret #0* de pe telefon

Codurile secrete din telefon nu sunt deloc practice. Cei mai mulți utilizatori de dispozitive electronice ar trebui să știe foarte detaliat cum funcționează codurile scrise de programatori pentru a le descifra.

Totuși, poate fi distractiv să te joci, din când în când, cu astfel de funcții. S-ar putea să ai parte de surprize când vezi ce ascunde un telefon atunci când tastezi anumite simboluri. Este și cazul secvenței #0*, pe scurt. În realitate, acest cod arată în felul următor: *#*#0*#*#*.

Așa cum am explicat anterior, se poate observa ușor că secvența numerică 0 în acest caz are alăturate mai multe simboluri repetate, # sau *. Este crucial ca atunci când intri în dialerul telefonului tău, adică pe ecranul pe care îl accesezi atunci când vrei să apelezi pe cineva, să tastezi fix aceste simboluri, în ordinea în care sunt date. Cu ajutorul codului secret *#*#0*#*#* poți să testezi display-ul telefonului tău mobil, potrivit PCMag.com.