Ce se întâmplă dacă stai la plajă când sunt nori. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Iubim vara pentru temperaturile ridicate, mersul la plajă și bronzul frumos. O piele bronzată dă bine în pozele pe care le postăm pe internet, așa că facem tot posibilul să stăm la soare cât este ziua de lungă, când ne aflăm în concediu. Însă, specialiștii ne avertizează cu privire la un pericol pe care, de foarte multe ori, îl trecem cu vederea. Ce se întâmplă dacă stai la plajă când sunt nori.
Atunci când ne petrecem vacanțele la mare, este primordială crema de protecție solară. De asemenea, expunerea la soare trebuie să se facă în prima parte a zilei, atunci când soarele nu este puternic.
”O expunere matinală nu poate face decât bine. Ne luăm doza de vitamina D şi profităm şi de aerosolii atât de sănătoşi”, ne recomandă Mihaela Niţă, medic specialist pediatru.
De ce statul la plajă când sunt nori este periculos
În zilele fără soare și cu mai mulți nori, avem tendința să nu ne mai dăm cu cremă solară pe corp și față. Din păcate, facem o mare greșeală. Deși razele soarelui nu se văd pe cer, asta nu înseamnă că suntem protejați de razele UV periculoase.
Potrivit medicului Mihaela Niță, norul nu are filtru UV. De aceea, o zi cu un confort termic bun şi un cer înnorat poate fi la fel de periculoasă ca una însorită.
„Umbrela de soare şi cerul înnorat nu oferă protecţie UV. Norul nu are filtru UV, de aceea, o zi cu un confort termic bun şi un cer înnorat poate fi la fel de periculoasă ca una însorită. Plajă se poate face şi seara, după ora 18.00, când razele sunt din ce în ce mai slabe şi pericolul este mai mic.”, a precizat specialistul pentru Clikpentrufemei.
Ce nu trebuie să ne lipsească din trusa de plajă
Pe lângă crema cu protecție solară, avem nevoie să ne protejăm și ochii. De aceea nu trebuie să plecăm de acasă fără ochelari de soare.
Doctorul Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, spune că pericolul de arsuri solare este ridicat. Pielea devine roșie și începe să doară.
“Când îşi face apariţia arsura solară, pielea devine roşie şi este însoţită de senzaţia de durere. Dacă arsura este severă, se pot dezvolta vezicule cu lichid, iar uneori pot apărea chiar şi frisoane, greaţă, dureri de cap şi slăbiciune. Câteva zile mai târziu, pielea va începe să se cojească, deoarece organismul încearcă să elimine celulele afectate de soare”, potrivit specialistulului dermatolog.
Primele semne că ai o arsură solară sunt pielea roșie și senzația de usturime. O piele expusă mult timp la soare va îmbătrâni mai repede.