Ce se întâmplă dacă nu cheltuieşti toţi banii de pe cardul social. Detaliul pe care mulţi români nu îl ştiu despre tichetele sociale
A cincea tranșă din ajutorul pentru alimente acordat în acest an românilor defavorizați a intrat pe cardurile sociale. Astăzi vă vom spune ce se întâmplă dacă nu cheltuieşti toţi banii de pe cardul social. Detaliul pe care mulţi români nu îl ştiu despre tichetele sociale.
Ce se întâmplă dacă mai rămân bani pe cardul social. Ce se întâmplă cu ei
Penultima tranșă din ajutorul dat de Guvern românilor nevoiași în anul 2023 a intrat deja pe cardurile sociale. Cu cei 250 de lei, cei peste 2,5 milioane de beneficiari își pot cumpăra alimente sau pot plăpti cu ei mese calde. Însă, mulți se întreabă ce se întâmplă dacă nu cheltuieşti toţi banii de pe cardul social.
Ultima tranșă din ajutorul pentru alimente, respectiv ultimii 250 de lei din ajutorul total de 1500 de lei, bani pentru alimente, vor intra în luna decembrie pe carduri.
Citește și: Ce se întâmplă cu voucherele educaționale
Astfel, cei care din anumite motive nu cheltuiesc toți banii trebuie să știe că banii rămași necheltuiți vor fi retrași la momentul expirării cardului.
Alocația copiilor, luată în calcul
De asemenea, alocația copiilor este luată în calcul atunci când se stabilește venitul lunar pe membru de familie în vederea obținerii tichetelor sociale pe suport electronic (card) pentru sprijinul educațional pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial. Cardul celor admiși în program va fi alimentat cu 500 de lei.
Conform reprezentanților ISJ Sibiu, în metodologia de acordare a tichetelor educaționale este menționat venitul net și nu salariul brut, iar asta înglobează toate veniturile din familie.
Potrivit metodologiei de acordare a tichetelor sociale pe suport electronic (card), în anul școlar 2023 – 2024, câns se vor da câte 500 de lei de la Guvern, sunt eligibili preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
-au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani;
-au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent:
-venitul lunar pe membru de familie este maxim 633 lei.
Cine beneficiză de cardurile sociale educaționale
De asemenea, sunt eligibili elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.
De precizat este și faptul că de aceste tichete în valoare de 500 de lei beneficiază și elevii din ciclul primar și gimnazial, care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul National de Rechizite Școlare.
Citește și: Vouchere de 500 de lei pentru elevii din România
Reprezentanții școlilor au obligația de a anunța părinții sau reprezentanții legali de condițiile în care se vor acorda tichetele pentru elevi. Nu în ulimul rând, ca și în cazul tichetelor sociale și banii necheltuiți de pe cardurile elevilor vor fi retrași la expirarea cardului.