Ce se întâmplă dacă lași un bol cu oțet în bucătărie peste noapte. Doar câteva gospodine știu secretul
Unele gospodine obișnuiesc să lase, în weekenduri, un vas cu oțet lângă aragazul din bucătărie. Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care procedează astfel? În materialul de astăzi, îți vom explica ce efecte are soluția naturală asupra aerului din încăpere. Iată cum să procedezi!
Ce este oțetul alb distilat și cum poate fi folosit
Oțetul este un ingredient sigur, ecologic și ieftin, ce poate fi utilizat pentru a curăța aproape orice. Deși există tipuri diferite de produs, gospodinele îl folosește adesea pe cel alb distilat. Și la activitățile culinare, și în sarcinile de curățenie.
Fiind în fapt un lichid limpede, cu gust acru din cauza alcoolului fermentat, oțetul prezintă niveluri diferite de acid acetic și apă. În funcție de acestea, poți să determini ce tip de oțet este potrivit pentru sarcinile ce te interesează, după cum vei observa mai jos.
Cum se folosește oțetul, în funcție de nivelul de aciditate
Oțetul amestecat cu cantități diferite de apă dă nașterea unor tipuri diferite de soluție. Ce trebuie să știi este că o diferență de un procent în conținutul de acid acetic este semnificativă.
- oțet alb distilat: 5 la sută acid acetic (pentru bucătărie și uz casnic)
- oțet de cidru de mere: 5 până la 6 la sută acid acetic
- oțet de curățenie: 6 la sută oțet acetic (cunoscut și sub numele de oțet alb, dar nu este același lucru cu oțetul alb distilat, mai blând și nu se folosește în bucătărie)
- oțet horticol/industrial: 20 până la 30 la sută acid acetic (nu se folosește în bucătărie)
De ce să lași un vas cu oțet lângă aragaz, peste noapte
Probabil ai folosit deja oțetul în bucătărie la sarcini culinare sau pentru a face curățenie pe diverse suprafețe. L-ai lăsat vreodată într-un bol, peste noapte, lângă aragaz? Dacă nu ai făcut acest lucru, îți vom explica noi ce efect are. Multe gospodine folosesc tehnica menționată pentru a scăpa de mirosuri.
Dacă gătești, cu siguranță bucătăria prezintă mirosuri specifice mâncărurilor preparate. Poate ții fereastra deschisă o mult timp sau apelezi la un odorizant care să înlăture, măcar parțial, arome persistente. Poți scăpa însă, complet de mirosul de mâncare doar lăsând oțet peste noapte în bucătărie.
Pur și simplu pune oțet alb distilat (nu alt tip) într-un bol sau castron și așază vasul lângă aragazul sau cuptorul în care ai gătit mâncare. Lasă-l să stea peste noapte. A doua zi dimineață, aerul din încăpere va fi purificat. Nici nu vei recunoaște că ai gătit în ziua precedentă!