Ce se întâmplă dacă bolnavii cu covid-19 stau mai mult la soare. Cercetătorii britanici au fost uimiți

Ce se întâmplă dacă bolnavii cu covid-19 stau mai mult la soare. Cercetătorii britanici au fost uimiți
Ce se întâmplă dacă bolnavii cu covid-19 stau mai mult la soare.

Un studiu observațional recent relevă faptul că expunerea crescută la lumina soarelui reduce riscul deceselor cauzate de coronavirus. Astfel că cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au constatat că persoanele ce locuiesc în zone cu cel mai ridicat nivel de expunere la razele UVA- ce reprezintă 95% din lumina UV a soarelui, au avut un risc mai mic ca să moară din cauza coronavirusului, în comparație cu persoanele din zone cu un nivel de expunere mai scăzut la UVA.

Ce se întâmplă dacă bolnavii cu covid-19 stau mai mult la soare

De asemenea, această analiză a mai fost repetată în Anglia și Italia, având aceleași rezultate. În cadrul acestui studiu au fost comparate toate decesele de coronavirus care s-au înregistrat în zona continentală a SUA din ianuarie până în aprilie 2020 cu nivelurile de UV din 2.474 de districte din SUA din această perioadă de timp.

Dar reducerea riscului de deces din cauza coronavirus nu a putut să fie explicată prin niveluri mai ridicate de vitamina D, au menționat experții. De precizat este că în studiu au fost incluse numai zonele cu un nivel de raze UVB insuficient ca să producă o cantitate semnificativă de vitamina D în organism.

Ce a indicat studiul cercetătorilor

Însă o explicație pentru numărul mai mic de decese este că expunerea la lumina soarelui face ca pielea să elibereze oxid nitric, fapt care poate reduce capacitatea de replicare a virusului SARS CoV2, după cum s-a văzut în unele studii de laborator.

Cercetările anterioare, care au fost efectuate de același grup de cercetători, au indicat că expunerea crescută la lumina soarelui este legată de îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și de mai puține infarcturi. Întrucât bolile de inimă sunt un factor de risc cunoscut în ce privește moartea din cauza Covid-19, acest lucru ar putea să explice și el ultimele descoperiri.

Această lucrare a fost publicată în British Journal of Dermatology, care este o publicație oficială a Asociației Britanice a Dermatologilor.

De asemenea, dr. Richard Weller, lector la Universitatea din Edinburgh, a declarat:

„Există încă atât de multe lucruri pe care nu le înțelegem despre Covid-19, care a dus la atâtea decese în întreaga lume. Aceste rezultate relevă faptul că expunerea la lumina soarelui este o modalitate de a reduce riscul de deces.”

Profesorul Chris Dibben, de la catedra de geografie a sănătății de la Universitatea din Edinburgh și coautor a spus:

„Relația dintre mortalitatea Covid-19, sezonul și latitudinea a fost destul de izbitoare, aici oferim o explicație alternativă pentru acest fenomen.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI