Ce se întâmplă dacă ameninți sau hărțuiești pe Facebook sau Instagram. Legea anunțată azi
Un proiect de lege a fost promulgat vineri prin decret prezidențial. Acesta prevede includerea în sfera violenței domestice și a faptelor de violență cibernetică, respectiv orice fapte de hărțuire, urmărire, violență și amenințări care se produc în mediul online, precum și publicarea unor imagini intime.
Ce se întâmplă dacă ameninți sau hărțuiești pe cineva pe Facebook sau Instagram. Legea, promulgată
Proiectul de lege a fost adoptat tacit la finalul lunii ianuarie 2020, după care, la începutul lunii iunie, a trecut, cu votul majorității, de deputați, iar vineri a primit și semnătura președinteșeui Klaus Iohannis.
Textul proiectului de lege presupune ca violența domestică să includă și formele de violență cibernetică, aici încardrându-se „hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința, reduce la tăcere victima„.
Violența cibernetică, pedepsită la fel ca cea domestică
Inițiatorii au urmărit să includă violența cibernetică în definiția violenței domestice, care se referă, conform Legii în acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială ș.a.m.d. dintre soți, foști soți, dintre actuali sau foști parteneri, chiar dacă nu au fost vreodată căsătoriți legal.
Inițiatorii proiectului arată că acest proicet era necesar în contextul în care hărțuirea în mediul online este extrem de răspândită și reprezintă unul dintre fenomenele cu care toate țările se confruntă acum. În ceea ce privește violența cibernetică, lucrurile sunt dificile pentru victime, arată inițiatorii propunerii, cu cât agresorii se bucură de posibilitatea de a fi anonimi.
Victimele violenței online vor putea obține ordine de protecție
„Astfel, sancționarea contravenientului care a săvârșit acte de violență cibernetică, în situația în care fapta săvârșită nu are caracter penal, se supune regimului sancționator prevăzut de Legea nr. 217/2003, dar și a legislației speciale care prevede protejarea datelor cu caracter personal și a dreptului la viață privată. Din moment ce noțiunea de violență cibernetică este inclusă în noțiunea de violență domestică (va fi, când proiectul devine lege – n.red.) (…) este evident faptul că orice manifestare de violență cibernetică va avea același regim sancționatoriu ca cel prevăzut în cazul violenței domestice„, concluzionează inițiatorii propunerii.
În plus, victimele violenței online vor putea obține ordine de protecție.