16 aug. 2022 | 12:13

Ce se întâmplă dacă alimentezi mașina cu benzină cu cifră octanică mai mică

Utile
Ce se întâmplă dacă alimentezi mașina cu benzină cu cifră octanică mai mică
Pentru a economisi un pic, unii proprietari aleg să schimbe benzina, trecând la una mai ieftină.

Benzina este o cheltuială de bază atunci când ai un autovehicul. Dar, creșterea prețului acesteia este o lovitură în finanțe pentru proprietarii de autoturisme. Sunt mulți cei care au de suferit de pe urma scumpirii tarifelor. Însă pentru a economisi un pic, unii proprietari aleg să schimbe benzina, trecând la una mai ieftină. Dar dacă ești preocupat de bunăstarea mașinii tale, astăzi îți vom spune ce se întâmplă dacă alimentezi mașina cu benzină cu cifră octanică mai mică.

Ce reprezintă, de fapt, cifra octanică?

Deși sunt mulți șoferi, există totuși varianta ca nu toată lumea să știe exact ce este aceea o cifră octanică. Așa că, înainte de a afla ce se întâmplă dacă alimentezi mașina cu benzină cu cifră octanică mai mică, vrobim puțin de această specificație a calității benzinei.

În ultimii ani, producătorii de automobile au cerut sau recomandat utilizarea benzinei premium. Acesta este un carburant cu cifră octanică ridicată. Acest combustibil este folosit pentru mai multe modele de vehicule.

De asemenea, a crescut și diferența de preț dintre benzină cu cifră octanică superioară și cea cu cifră octanică mai mică. Ca urmare, tot mai mulți oameni sunt curioși să afle ce este cifra octanică și ce înseamnă acele cifre de pe pompele de benzină.

Indicele de cifră octanică este o măsură a stabilității combustibilului. Aceste valori se bazează pe presiunea la care un combustibil va arde spontan (autoaprindere) într-un motor de testare.

Cifra octanică este, de fapt, media simplă a două metode diferite de evaluare a cifrei octanice, cifra octanică pentru motoare (MOR) și cifra octanică de cercetare (RON). Acestea diferă în principal prin specificul condițiilor de funcționare.

Cu cât cifra octanică este mai mare, cu atât combustibilul este mai stabil. Benzinăriile de vânzare cu amănuntul, în general, vând trei clase principale de benzină în funcție de cifra octanică:

  • Regular (cel mai mic combustibil cu cifra octanică – în general 87)
  • Midgrade (combustibilul cu cifra octanică medie – în general 89-90)
  • Premium (combustibilul cu cea mai mare cifră octanică – în general 91-94)

 

Unele companii au denumiri diferite pentru aceste grade de benzină, cum ar fi fără plumb, super sau super premium, dar toate se referă la cifra octanică.

Ce se întâmplă dacă alimentezi mașina cu benzină cu cifră octanică mai mică?

În primul rând, trebuie să înțelegeți că cifra octanică necesară unui motor este direct asociată cu nivelul de compresie al acestuia. Acest aspect reprezintă raportul dintre volumul camerei de ardere și cel al cilindrului, plus suma volumului camerei în sine.

Deci, pe scurt, cifra octanică necesară motorului este direct asociată cu nivelul de compresie al acestuia. Cu alte cuvinte, nu toate vehiculele ar fi afectate dacă ați trece de la benzină premium la benzină cu cifră octanică mai mică.

Cele care ar fi afectate sunt motoarele cu cilindrii mari sau cele echipate cu turbocompresoare. Acestea au nevoie de o ardere lină și benzina premium le oferă acest beneficiu pentru buna lor funcționare.

Dacă se adaugă benzină cu cifră octanică mai mică la această clasă de vehicule, combustibilul va începe să explodeze atunci când pistonul se ridică fără să fi mers până la capăt. Specialiștii spun că va reprezenta un efort inutil pentru pistoane și va ajunge să slăbească piesele și articulațiile. Asta se traduce printr-o pierdere de putere a motorului și o deranjantă sonoritate.

La întrebarea „Cum să știu de ce benzină are nevoie mașina mea?”, răspunsul îl găsiți în manualul vehiculului. Cu siguranță acolo veți găsi recomandarea producătorului. Dacă nu aveți manualul, multe mașini au o etichetă pe interiorul capacului rezervorului de combustibil care vă va spune ce combustibil este necesar.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Capital.ro
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii, înainte de Paşte
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro