Ce se întâmplă dacă alimentezi mașina cu benzină cu cifră octanică mai mică
Benzina este o cheltuială de bază atunci când ai un autovehicul. Dar, creșterea prețului acesteia este o lovitură în finanțe pentru proprietarii de autoturisme. Sunt mulți cei care au de suferit de pe urma scumpirii tarifelor. Însă pentru a economisi un pic, unii proprietari aleg să schimbe benzina, trecând la una mai ieftină. Dar dacă ești preocupat de bunăstarea mașinii tale, astăzi îți vom spune ce se întâmplă dacă alimentezi mașina cu benzină cu cifră octanică mai mică.
Ce reprezintă, de fapt, cifra octanică?
Deși sunt mulți șoferi, există totuși varianta ca nu toată lumea să știe exact ce este aceea o cifră octanică. Așa că, înainte de a afla ce se întâmplă dacă alimentezi mașina cu benzină cu cifră octanică mai mică, vrobim puțin de această specificație a calității benzinei.
În ultimii ani, producătorii de automobile au cerut sau recomandat utilizarea benzinei premium. Acesta este un carburant cu cifră octanică ridicată. Acest combustibil este folosit pentru mai multe modele de vehicule.
De asemenea, a crescut și diferența de preț dintre benzină cu cifră octanică superioară și cea cu cifră octanică mai mică. Ca urmare, tot mai mulți oameni sunt curioși să afle ce este cifra octanică și ce înseamnă acele cifre de pe pompele de benzină.
Indicele de cifră octanică este o măsură a stabilității combustibilului. Aceste valori se bazează pe presiunea la care un combustibil va arde spontan (autoaprindere) într-un motor de testare.
Cifra octanică este, de fapt, media simplă a două metode diferite de evaluare a cifrei octanice, cifra octanică pentru motoare (MOR) și cifra octanică de cercetare (RON). Acestea diferă în principal prin specificul condițiilor de funcționare.
Cu cât cifra octanică este mai mare, cu atât combustibilul este mai stabil. Benzinăriile de vânzare cu amănuntul, în general, vând trei clase principale de benzină în funcție de cifra octanică:
- Regular (cel mai mic combustibil cu cifra octanică – în general 87)
- Midgrade (combustibilul cu cifra octanică medie – în general 89-90)
- Premium (combustibilul cu cea mai mare cifră octanică – în general 91-94)
Unele companii au denumiri diferite pentru aceste grade de benzină, cum ar fi fără plumb, super sau super premium, dar toate se referă la cifra octanică.
Ce se întâmplă dacă alimentezi mașina cu benzină cu cifră octanică mai mică?
În primul rând, trebuie să înțelegeți că cifra octanică necesară unui motor este direct asociată cu nivelul de compresie al acestuia. Acest aspect reprezintă raportul dintre volumul camerei de ardere și cel al cilindrului, plus suma volumului camerei în sine.
Deci, pe scurt, cifra octanică necesară motorului este direct asociată cu nivelul de compresie al acestuia. Cu alte cuvinte, nu toate vehiculele ar fi afectate dacă ați trece de la benzină premium la benzină cu cifră octanică mai mică.
Cele care ar fi afectate sunt motoarele cu cilindrii mari sau cele echipate cu turbocompresoare. Acestea au nevoie de o ardere lină și benzina premium le oferă acest beneficiu pentru buna lor funcționare.
Dacă se adaugă benzină cu cifră octanică mai mică la această clasă de vehicule, combustibilul va începe să explodeze atunci când pistonul se ridică fără să fi mers până la capăt. Specialiștii spun că va reprezenta un efort inutil pentru pistoane și va ajunge să slăbească piesele și articulațiile. Asta se traduce printr-o pierdere de putere a motorului și o deranjantă sonoritate.
La întrebarea „Cum să știu de ce benzină are nevoie mașina mea?”, răspunsul îl găsiți în manualul vehiculului. Cu siguranță acolo veți găsi recomandarea producătorului. Dacă nu aveți manualul, multe mașini au o etichetă pe interiorul capacului rezervorului de combustibil care vă va spune ce combustibil este necesar.