Ce se întâmplă dacă ai rămas fără bani pe cardurile sociale. Explicaţia oferită de Ministerul Munci

de: Ștefan R. Apostol
03 03. 2023

Programul „Sprijin pentru România” a fost unul din cele mai profitabile proiect sociale demarate de statul român în 2022. Ca urmare, ministrul Marcel Boloș anunța că va continua și în acest an, ca urmare a aprobărilor primite de la Comisia Europeană. Dar, odată cu cșreterea punctului de pensie, MIPE a fost nevoit să modifice anumite aspecte referitoare la beneficiarii programului. În acest context, dacă ești unul din beneficiari îți explicăm ce se întâmplă dacă ai rămas fără bani pe cardurile sociale, în același timp vorbim și de explicaţia oferită de Ministerul Munci.

Programul „Sprijin pentru România” la a doua șarjă în 2023

Așa cum explicam și cu alte ocazii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a decis continuarea acestui program social și în acest an, iar pe baza sa s-au acordat în februarie sumele, sub forma de vouchere în valoarea de 250 de lei, alimentând cardurile sociale existente. Pe 21 februarie MIPE anunța și care au fost sumele transferate pe cardurile sociale, acestea ridicându-se la suma de 593.951.000 lei „pentru alimentarea cu prima tranșă de 250 de lei pe cardurile sociale oferite prin programul Sprijin pentru România”, anunța MIPE.

În același context, mai spun reprezentanții ministerului, „odată cu majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul. Astăzi au fost virate sumele pentru prima tranșă de anul acesta, adică a tranșa a V-a din program, de care vor beneficiază aproape 2,4 milioane de români.”, asta însemnând concret că a scăzut numărul beneficiarilor.

Motivul este că a intervenit o situație referitoare la beneficiarii de anul trecut și cei de anul acesta, ca urmare a deciziei guvernului Ciucă de a mări punctul de pensie de la  de la 1.586 la 1.785 lei. În acest caz, dacă ești unul din beneficiari, te interesează ce se întâmplă dacă ai rămas fără bani pe cardurile sociale.

Vezi și:  Vouchere sociale de 1.500 de lei pentru acești români. Anunțul momentului

S-a mărit punctul de pensie în 2023. Ce se întâmplă dacă ai rămas fără bani pe cardurile sociale?

După cum bine știu toți pensionarii, din 2023 vor primi ceva mai mulți bani la pensie, ca urmare a majorării punctului de pensie. Inclusiv pensia minimă garantată a crescu la 1.125 de lei, asta înseamnă că listele stabilite de MIPE și Ministerul Muncii referitoare la beneficiarii programelor sociale, precum „Sprijin pentru România” s-au modificat, în sensul că acei beneficiari ai căror pensii au crescut peste media stabilită în programul cadru, nu vor mai beneficia de sumele aferente.

Este important de menționat faptul că în februarie numărul beneficiarilor s-a diminuat cu cel puțin 300.000 de români, numărul total care a primit eșalonul cinci din „Sprijin pentru România” fiind de aproximativ 2,4 milioane de persoane. Asta înseamnă că cei 300.000 de români lăsați pe dinafară nu vor mai primi voucherele sociale de 250 de lei, ca urmare a majorării pensiei. Explicaţia oferită de Ministerul Munci spune că, dacă te afli printre cei 300.000 de posesori de carduri, acesta este motivul pentru care ai rămas fără bani pe cardurile sociale.

Vezi și: Vouchere noi de 250 de lei pentru români. Banii intră pe card în 2023, cine îi va primi

În altă ordine de idei, ieri, 2 martie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că „lista beneficiarilor cardului de energie, actualizată după colectarea declarațiilor pe propria răspundere. Alți 350.000 de români urmează să primească sprijinul”:

„Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță progrese importante înregistrate în procesul de identificare a beneficiarilor eligibili pentru sprijinul de 1.400 de lei pentru plata facturilor la utilități, acordat prin intermediul cardurilor de energie.Sfarsitul primului paragraf

Pentru situațiile în care nu s-a putut stabili câți oameni stau la aceeași locuință, Poșta Română a demarat un proces național de colectare a unor declarații pe propria răspundere, în care potențialii beneficiari au prezentat situația clară a locului de consum. Poșta a strâns 458.323 astfel de declarații, iar în urma verificării lor s-au descoperit 350.738 noi locuri de consum eligibile, pentru care se vor distribui cardurile în următoarele zile. Alte aproximativ 1,7 milioane de gospodării au primit deja cardul de energie.

De asemenea, în această perioadă, Poșta Română a emis 590.087 înștiințări privind neeligibilitatea (303.678 înștiințări pentru persoanele cu venit peste 2.000 lei și 286.409 înștiințări în cazul în care venitul mediu pe loc de consum este mai mare de 2.000 lei), care vor fi distribuite în toată țara până la 7 martie.”, se arată în comunicat.