Ce se întâmplă dacă ai înghițit soluția din testul Covid-19. Medicul toxicolog trage un semnal de alarmă
În kitul pentru testare rapidă împotriva Covid-19 există și o cantitate mică de substanță care ar putea fi periculoasă în cazul înghițirii acesteia. Medicii toxicologi atrag atenția asupra riscurilor la care se expun oamenii, în special copiii, în cazul în care această soluție este ingerată sau ajunge din greșeală în ochi sau nas.
Pericolele la care te expui în cazul în care ai înghițit soluția din testul Covid-19
Chiar dacă România a renunțat complet la restricții, pericolul infectării cu SARS-CoV-2 nu a trecut încă. Virusul îmbolnăvește în continuare oameni, mulți dintre ei aflându-se în stare gravă. Testele rapide sunt utile în cazul apariției primelor simptone.
În funcție de marca acestora, etapele testării variază, însă cu siguranță toate testele conțin în kiturile lor un lichid care poate fi dăunător în cazul în care este înghițit, în special pentru copii.
Potrivit centrelor pentru controlul otrăvirii din SUA, kiturile conțin un tub mic cu lichid, iar odată ce tamponul nazal sau saliva intră în contact cu acel lichid, acesta arată dacă testul este pozitiv sau negativ.
Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA atenţionează că substanţa folosită în testele rapide poate fi periculoasă pentru adulţi şi copii atunci când contaminează alimentele sau apa, când este înghiţită sau eliberată în aer.
Ce conține lichidul din testul antigen
Lichidul din testul rapid antigen conține câteva substanțe chimice precum fosfat anorganic, un surfactant și azidă de sodiu. Potrivit specialiștilor, aceasta din urmă este periculoasă pentru organismul uman.
„Dintre aceste substanţe chimice, azida de sodiu este cea mai îngrijorătoare, deoarece este recunoscută ca o otravă puternică.”, a declarat pentru Verrywellhealth.com medicul toxicolog Johnson-Arbor, MD, co-director la National Capital Poison Center.
Acidaza de sodiu se folosește în diferite industrii
Această substanță prezentă în testul antigen rapid este o pulbere fără culoare sau miros și se folosește în industria auto la confecționarea airbagurilor, în agricultură împotriva dăunătorilor, dar și ca exploziv. De asemena este întrebuințată și în procesul de fabricare a vinului și a berii.
Deși în testele antigen există o cantitate mică de acidază de sodiu, specilaistul spune că poate provoca otrăvire accidentală. Cantitatea de substanţă chimică din majoritatea testelor rapide este mult mai mică decât aceea care ar putea provoca otrăvire dacă este înghiţită de un adult, însă în cazul copiilor lucrurile stau diferit.
„Dacă acest compus este înghiţit sau intră în contact direct cu ochii, poate fi toxic. Acest lucru se datorează faptului că împiedică celulele să folosească oxigen”, a atenţionat medicul toxicolog.
În majoritatea cazurilor ingerare sau expunere accidentală la sustanță simptomele au fost ușoare, în special iritații. Potrivit Centrului pentru Controlul Otrăvirilor, în unul dintre cazuri o femeie a confundat lichidul din testul antigen rapid cu picăturile pentru ochi. A avut roşeaţă şi iritaţie care au dispărut după clătirea cu apă rece timp de 10 minute.
Un cuplu a citit greșit instrucțiunile și a pus lichidul pe tamponul de testare pe care l-a introdus apoi în nas. Au suferit o iritaţie nazală care a trecut după folosirea de spray nazal cu apă de mare.
Ce trebuie să faci în cazul în care tu sau copilul tău ați foști expuși accidental la acidază de sodiu
Este important ca în primul rând să rămâi calm. Este posibil să apară dureri de cap sau greață, caz în care trebuie să contactezi numărul unic de urgență 112, sau Toxapel la (021)210.61.83 sau (021)210.62.82. Funcţionează 24 de ore din 24, în toată ţara. După un scurt chestionar, specialiștii te vor îndruma ce să faci.