Ce se întâmplă cu vremea în această iarnă. Veştile de la meteorologi nu sunt deloc bune. Când va ninge
Deși iarna se apropie cu pași rapizi, din punct de vedere calendaristic, experții de la ANM susțin că în următoarele săptămâni, temperaturile se vor încadra în valori mai ridicate decât cele obișnuite pentru intervalul în care ne aflăm. Când va ninge în România.
Cum va fi vremea până-n 15 decembrie
Cei care vor să se distreze și să plece într-un weekend la munte au noroc de vreme bună. Elena Mateescu, directorul Agenției Naționale de Meteorologie, a vorbit la Antena 3 despre schimbările climatice ce vor avea loc în următoarele două săptămâni în România.
Conform expertului, valorile termice medii din atmosferă vor fi mai mari decât cele obișnuite pentru perioada care urmează, până la mijlocul lunii decembrie.
„Va fi foarte important ceea ce se întâmplă în această săptămână 21-28 noiembrie pentru că, așa cum arată informațiile din punct de vedere agrometeorologic la acest moment pentru
noul an agricol 2022-2023, care a început la 1 septembrie, observăm că încă în partea de Sud-Est a țării, seceta extremă, puternică și moderată, este prezentă.
Dacă ne uităm la progresia statistică, ultimii ani au fost din ce în ce mai săraci în precipitații. Temperatura a crescut de la an la an.
Pe baza acestor modele, anul 2023 nu va putea face excepție. Este posibil să se alăture seriei anilor celor mai călduroși”, a explicat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.
În săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru sfârșitul lui Brumar. Duminică, pe 26 noiembrie, meteorologii anunță valori termice care vor ajunge până la 20 de grade, în zona de sud-est a țării.
În perioada 5 – 11 decembrie, vremea se menține caldă pentru prima lună de iarnă, iar valorile termice vor fi mai ridicate decât cele obișnuite acestui interval.
Prognoza meteo pentru weekendul 19 – 20 noiembrie
Sâmbătă, 19 noiembrie, ANM a emis un cod galben de ploi și lapoviță pentru zona de nord a Olteniei și regiunile montane aferente.
Până la altitudini de 1.400 de metri va ploua în cantități semnificative. În unele zone, cantitățile de apă cumulate vor depăși 30 de litri pe metrul pătrat, chiar și 40 de litri pe metrul pătrat.
Duminică, 20 noiembrie, până la ora 10:00, va ninge predominant la altitudini de peste 1.700 de metri în Carpații Meridionali, jumătatea de nord a Carpaților Orientali și în jumătatea de nord a Moldovei. În zonele deluroase și montane din Moldova, va cădea lapoviță.
Citește și Cod galben de ninsori în România! Nu scăpăm de urgia albă, zonele în care zăpada se va depune serios