Ce se întâmplă cu șansele României de a produce vaccin anti-covid-19. Informații de ultimă oră
Dacă în acest moment România s-ar decide să producă unul din vaccinurile anti-covid, nu ar putea să facă acest lucru. Declarația îi aparține șefului Institutului ”Cantacuzino”, acesta argumentând acestă afirmație. Argumentul este lipsa tehnologiei de fabricare a unui astfel de vaccin. În schimb, spune oficialul, România ar putea ajuta la un alt capitol al producției de vaccin anti-covid.
În România nu există tehnologia necesară producției de vaccin anti-covid
Deși în trecut România era în linia întâi în producția unor vaccinuri deja clasice, în ceea ce privesc noile vaccinuri anti-covid nu există tehnologia necesară fabricării acestora. Comandantul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară “Ioan Cantacuzino”, generalul de brigadă Florin Oancea, este cel care a făcut aceste declarații referitoare la o posibilă implicare a României în producția noilor vaccinuri anti-covid, conform Impact.ro.
”Doar Institutul Cantacuzino e abilitat în România pentru producţia de seruri şi de vaccinuri. Dar, în acest moment, nici noi nu avem tehnologia necesară. Asta costă câteva milioane bune de euro. Achiziţia, instalarea şi folosirea ei presupune timp, pe care nu ştiu dacă îl avem la dispoziţie.
Ceea ce avem sunt specialiştii care ştiu să lucreze pe diverse culturi de celule, ca să le numesc aşa, şi care cred că ar face o treabă foarte bună. Dar tehnologia nu o avem”, a declarat, pentru impact.ro, generalul de brigadă Florin Oancea, comandantul Institutului “Ioan Cantacuzino”.
”Stăm mult mai bine la partea de ambalare”
Deși nu dispunem momentan de tehnologia pe bază de ARNm, Florin Oancea este de părere că avem capacitatea de a ambala dozele de vaccin în fiole. Conform acestuia tehnologia necesară acestui proces există în mai multe fabrici din România.
“După mine, stăm mult mai bine la partea de ambalare, de punere în fiole a dozelor de vaccin necesare. Pe scurt, aici avem o mare şansă, fiindcă putem primi vaccinul vrac, ca să zic aşa. Putem să ne ocupăm mai apoi de procesul de ambalare şi chiar de distribuire.Aici avem destule fabrici de medicamente care pot face asta, dacă mă întrebaţi pe mine!”, adaugă Florin Oancea.
Institutul de când a trecut sub patronajul Ministerului Apărării Naționale și-a reluat activitatea de cercetare. Au fost investite sume importante în revigorarea unuia din cele mai importante instituții de cercetare din România, de altfel recunoscută și pe plan internațional. Se așteaptă deja noi medicamente dezvoltate de institut. În același timp, tot aici, s-au descoperit în urmă cu ceva vreme noi tulpine de covid, dar nu atât de agresive.