Ce se întâmplă cu salariile din sănătate. Ministrul Muncii a făcut anunțul mult așteptat
Salarizarea din sistemul bugetar a fost înghețată la nivelul anului 2020. Anunțul era făcut de premier și de Ministerul de Finanțe. O altă decizie a fost a suspendării subvențiilor de la stat pentru creșe și grădinițe. Dacă ne luăm doar după aceste două decizii, semnalele sunt clar de austeritate. În acest context au apărut zvonuri legate de salariile din sănătate, trendul fiin acela de scădere sau înghețare a acestora. În contradicție cu demersurile de până acum, Raluca Turcan încearcă să facă lumină în acest caz.
Salariile din sănătate, vor scădea sau vor fi înghețate
După o lungă perioadă în care nu se operau creșteri la salariile din sănătate, acestea au venit. Ba mai mult, odată cu declanșarea Pandemiei, se promiteau bonificații pentru medicii din prima linie. Realitatea a arătat că acele proomisiuni au rămas, în cele mai multe cazuri, doar atât, promisiuni.
După prelurea guvernării a noii coaliții s-a tot vehiculat ideea austerității și a diminuării cheltuielilor cu salariile bugetare. Printre aceste cheltuieli se numără și salariile din sănătate, care acum, conform decidenților, ar fi destul de mari.
Zvonul înghețării acestora, în condițiile în care majoritatea medicilor sunt 24 din 24 la datorie, a cam ridicat semne de întrebare, firești de altfel. Ministrul Muncii, Raluca Turcan a decis să facă lumină cu privire la salariile din sănătate, declarând recent:
”Evaluarea sistemului public de salarizare nu a luat nicio secundă în calcul scăderea salariilor personalului din sistemul de sănătate. Este iresponsabilă tentativa anumitor politicieni de a manipula personalul-cheie din sănătate cu false ştiri precum cea despre scăderea salariilor.
Personalul medical, cel din ATI mai ales, are o responsabilitate uriaşă în vreme de pandemie. Orice manipulare făcută cu scopul de a-l demotiva, venită din partea unor politicieni care nu au făcut altceva decât să distrugă şi nu să construiască, este calificabilă drept un act criminal”, a precizat Raluca Turcan.
Echitate pentru cei care au rămas cu salarii mici
În sistemul de sănătate din România au rămas, totuși, un număr important de salariați ale căror salarii sunt încă mici. Ministrul de resort declară că dorește un echilibru când vine vorba de salariile din sănătate, iar cuvinte ca echitate, echilibru sunt aduse în discuție de fiecare dată.
Problema nu este de echitate sau echilibru ci de posibilitatea onorării unor promisiuni, care în fapt, sunt niște drepturi câștigate, și în sănătate ca în celelalte ramuri economice. Salariile din sănătate, deși politicienii spun că sunt mari, nu reflectă real volumul de muncă al angajaților din sistem, fie medici, asistenți, brancardieri, etc.
În acest context, Raluca Turcan vine și reafirmă ideea de echitabilitate când vorbim de salariile din sănătate, dar de la idee la practică e o cale lungă, mai ales acum, în contextul unui buget declarat de austeritate.
”Intenţia noastră este de a aduce echitate pentru cei care au rămas cu salarii mici din iresponsabilitatea PSD-ului, lăsând brancardierii, infirmierii, pe salarii de bază foarte mici şi fără sporurile pe care le au ceilalţi angajaţi din acelaşi domeniu de activitate”, a spus Raluca Turcan.