Ce se întâmplă cu prețul gazelor? Anunțul așteptat de toți oamenii cu centrală

Prețul gazelor se va micșora în Republica moldova, motiv de bucurie pentru cei cu centrale termice pe gaz

Se ieftinește gazul în Republica Moldova: 4 298 lei/1000 m3, ceea ce reprezintă o diminuare cu 12,2% față de prețul aprobat în anul 2018. Hotărârea a fost luată miercuri, de către ANRE.

Prețul gazelor se ieftinește în Republica Moldova

În cadrul ședinței de miercuri, 29 octombrie, a fost examinată solicitarea de aprobare a prețurilor reglementate a celui mai mare furnizor de gaze naturale din țară, SA ”Moldovagaz”. Ca urmare a analizei materialelor prezentate de companie, s-a reconfirmat existența mai multor factori care au permis modificarea prețurilor la gazele naturale furnizate consumatorilor finali.

În punctele de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale, prețul aprobat este de 2 613 lei/1000 m3, cu 12,1% mai mic decât în 2018. În punctele de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale s-a anunțat prețul de 2 895 lei/1000 m3, cu 9,5% mai mic decât cel aprobat în anul 2018.

Pentru punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune s-a anunțat prețul de 3 910 lei/1000 m3, cu un procent de 6,8 mai mic față de costul aprobat în urmă cu doi ani. În punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 4 018/1000 m3, cu 10,7%,  mai mic decât în 2018, iar în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune 4 298 lei/1000 m3, cu 12,2% mai mic față de prețul aprobat în anul 2018.

Piața s-a liberalizat, tarifele au rămas la fel

Piața gazelor din România este complet liberalizată din 1 iulie 2020. Noua etapă ar trebui să ducă la creșterea concurenței și la scăderea prețurilor, însă consumatorii casnici nu simt deocamdată beneficiile ”noii ere”, deoarece costurile din ofertele marilor furnizori au rămas aceleași ca până acum.

Mai clar, orice consumator de gaze avea oportunitatea, teoretic, de a-și schimba furnizorul și de a trece în piața liberă încă din anul 2007. Practic, puțini au făcut-o, pentru că până în vară nu exista încă prețul reglementat, stabilit de Autoritatea Națională de Reglementare (ANRE) la nivel minim.

„Practic suntem convinşi că va fi o scădere de preţ, cel puţin pe luna iulie, august, inclusiv la iarnă preţul va fi mai mic decât achiziţionează în acest moment furnizorii de pe piaţă. Ne vom asigura că această scădere de preţ se va regăsi şi în facturile românilor, ale clienţilor casnici. Vom interveni prin Ordonanţă de Urgenţă în Guvern, pe Legea concurenţei, şi ne vom asigura ca reducerea de preţ la producător să se regăsească şi la cumpărătorul final. Mă aştept să fie reduceri de 10-15% în piaţă şi sunt furnizori care oferă această reducere”, spunea atunci Virgil Popescu, ministrul Energiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI