Ce se întâmplă cu pensionarea la 70 de ani în 2022. Anunț de ultimă oră
Ministrul Finanțelor a făcut un anunț despre pensionarea la 70 de ani. În contextul planurilor pe care autoritățile le au pentru anul 2022. Adrian Câciu spune că pensionarea la 70 de ani a fost trecută în bugetul pe anul viitor. În plus, el spune că majorarea pensiilor cu 40% atrage de la sine un risc considerabil, care ar duce creșterea datoriei publice la 100% din PIB.
Ce spune ministrul Finanțelor
Promisiunea că pensiile vor fi majorate cu 40% ar putea să nu fie îndeplinită. Într-un document oficial apare că această creștere ar duce la un risc mare pentru finanțele țării.
„Un fragment copiat din vechea strategie. Am eliminat acel fragment și am actualizat documentul final, astfel încât să respecte programul de guvernare. Asta nu înseamnă că pensiile vor crește cu 40%, ci că e vorba de o abordare prudentă”, a spus Adrian Câciu, pentru g4media.ro.
PSD a modificat în luna septembrie OUG 135/2000, abrogând articlele care prevedeau majorarea pensiilor cu 14%. Demersul a fost criticat la CCR.
Unde a greșit PSD
„Abrogarea pură şi simplă prin legea criticată a art. 42 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.135/2020 nu repune în vigoare textul iniţial din Legea nr.127/2019, ci creează, în realitate, un vid legislativ”, se arată în motivarea judecătorilor CCR.
Pentru ca pensiile să fie majorate cu 40%, ei ar fi trebuit să respingă OUG de creștere a pensiilor cu 14%.
„Numai dacă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.135/2020 ar fi fost respinsă, ar fi reintrat în vigoare dispoziţia de stabilire a punctului de pensie la 1775 lei;
ordonanţa de urgenţă fiind însă aprobată, dispoziţia de abrogare din cuprinsul legii de aprobare referitoare la un text din cuprinsul ordonanţei de urgenţă care modifică o normă juridică din actul de bază nu repune în vigoare această din urmă normă juridică”, a precizat Curtea Constituțională.
Greșeala de legiferare ar fi dus la o incertitudine juridică privind existența normativă a valorii punctului de pensie.
„În situația dată, din cauza modului de reglementare, nu este stabilită nicio valoare a punctului de pensie până la 1 septembrie 2021, ceea ce este inadmisibil prin perspectiva securităţii juridice în materie de pensii”, explică Curtea Constituțională.