Ce se întâmplă cu ora de iarnă. Anunțul pe care trebuie să-l știe toți românii, e oficial
E oficial! Și în anul 2023, România va efectua tranziția către ora de iarnă. Dacă liderii europeni intenționau să modifice acest demers, planurile au fost date peste cap de pandemia de coronavirus, urmată de războiul din Ucraina. Care este data exactă la care se va schimba ora.
Când se va schimba ora în România
Conceptul de schimbare a orei va fi eliminat din statele membre ale comunității europene, promitea, în anul 2018, președintele Comisiei Europene de la vremea respectivă, Jean-Claude Juncker. Oamenilor le este incomod să își schimbe periodic ceasurile, a susținut diplomatul la un post de televiziune de stat.
Decizia cu pricina ar fi trebuit să intre în vigoare în anul 2021. Pandemia de coronavirus a dat toate planurile politicienilor peste cap. Politica de reglementare a orei în statele europene a ajuns printre ultimele priorități de pe listele celor de la Bruxelles, mai ales după războiul declanșat în Ucraina.
Este încă neclar ce se va întâmpla cu ora de iarnă în anii ce urmează. Cert este că, în 2023, tranziția la ora de iarnă se va efectua în ultimul weekend din luna octombrie, mai exact în ultima noapte de sâmbătă spre duminică, pe data 28 spre 29 octombrie.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, respectiv 28 spre 29 octombrie, ora 04:00 va deveni ora 03:00. Toți românii vor dormi în această noapte cu o oră mai mult decât de obicei. Va fi cea mai lungă zi din an, având 25 în loc de 24 de ore. Revenirea la ora de vară va avea loc abia anul viitor, în luna martie.
Ce se va întâmpla cu ora de iarnă 2023
Anul 2023 ar putea să fie ultimul în care are loc trecerea la ora de iarnă, pe fondul faptului că majoritatea reprezentanților politici ai statele membre ale Uniunii Europene susțin eliminarea conceptului de modificare a orei. Rămâne de văzut însă cum vor decurge planurile.
Amintim că Germania se numără printre cele mai vocale state care sunt pro-eliminare a conceptului de modificare a orei. Nu aceeași abordare o au, însă, Grecia și Portugalia. Liderii acestor țări vor să respecte, în continuare, tranzițiile de oră.
Te-ar putea interesa și: Ora de iarnă 2023. Renunţarea la schimbarea orei de iarnă, o amintire în Parlamentul European. De ce abandonat UE iniţiativa
Introducerea măsurii promise de Bruxelles în anul 2018 ar putea să ridice unele probleme, din cauză că sunt țări care dispun de mai puțină lumină naturală în comparație cu altele. Mulți au fost cei care au condamnat demersul, susținând că acesta declanșează mai multă dezordine.