Ce se întâmplă cu oamenii care și-au cumpărat ani de vechime pentru pensii. E oficial, vestea venită azi

de: Alex Cazacu
09 11. 2020

Persoanele aflate încă în activitate pot acoperi perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii, prin semnare unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plătirea unor sume de bani către aceasta. Astfel casa de pensii transmite celor care au încheiat astfel de contracte că pot beneficia deja de recunoaștere perioadelor asigurate în scopul obținerii pensiei pentru limită de vârstă, decizia urmând să vină în 45 de zile de la depunerea dosarului.

Ce se întâmplă cu oamenii care și-au cumpărat ani de vechime pentru pensii

Prin intermediul unui comunicat de presă, Casa Națională de Pensii Publice le transmite celor care folosesc mecanismul introdus de OUG 163/2020, adică cel ce permite cumpărarea de vechime pentru cel mult șase ani anteriori, că autoritățile competente sunt în proces de aplicare a prevederilor actului normativ.

“Persoanele care au încheiat astfel de contracte pot beneficia de recunoașterea perioadelor de asigurare în scopul deschiderii drepturilor de pensie de limită de vârstă, urmând ca, după depunerea dosarului de pensionare, să primească decizia de pensionare în termen de maximum 45 de zile”, se arată în comunicatul CNPP, potrivit Avocatnet.ro.

Termenul de 45 de zile pentru emiterea deciziilor de pensionare este cel stabilit de actuala Lege a pensiilor și este calculat de la data înregistrării unei cereri în acest sens.

Nu va fi nevoie de o adeverință în care să fie trecută perioada asigurată

De asemenea, Casa Națională de Pensii Publice transmite că, în curând, pentru a solicita ieșirea la pensie, persoanele care au cumpărat vechime în muncă nu vor mai fi nevoite să prezinte și o adeverință în care să fie trecută perioada asigurată, datele fiind preluate de către CNPP direct dintr-o aplicație.

”Având în vedere că informațiile privind stagiul de cotizare realizat în baza unui astfel de contract de asigurare vor fi preluate automat din modulul informatic dedicat acestei activități, nu este nevoie de eliberarea unei adeverințe care să facă dovada perioadei asigurate, aplicația informatică pentru implementarea acestui act normativ urmând să fie funcțională în scurt timp, iar beneficiarii noștri vor primi drepturile de pensie care li se cuvin”, se arată în comunicatul CNPP.

Ce pot face acum cei care au cumpărat ani de vechime

Potrivit sursei citate, noul mecanism pentru cumpărare a vechimii a apărut în luna septembrie, iar condițiile prevăzute în OUG nr. 163/2020 urmând să se aplice doar până la sfârșitul lunii august 2021, pentru că, începând la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja această măsură.