Ce se întâmplă cu oamenii care au prea mult timp liber. Ce au observat cercetătorii după 5 ore de relaxare

de: Anca Lupescu
13 09. 2021

Cercetătorii au descoperit că, deși nivelurile de bunăstare subiectivă cresc inițial odată cu creșterea timpului liber, tendința nu se menține neapărat și nu există o relație direct proporțională între bunăstare și timp liber.

Cât timp liber e bine să ai pe zi

O cantitate moderată de timp liber este mai benefică decât mult prea mult timp liber, a spus dr. Marissa Sharif, coautor al studiului de la Universitatea din Pennsylvania.

„Am constatat că a avea prea mult timp liber a fost asociat cu o bunăstare subiectivă mai scăzută din cauza lipsei sentimentului de productivitate și scop”.

Scriind în Journal of Personality and Social Psychology, Sharif și alții au raportat modul în care au analizat rezultatele din două sondaje la scară largă, implicând un total combinat de peste 35.000 de participanți.

Unul a fost American Time Use Survey, care a fost realizat între 2012 și 2013 și a întrebat participanții ce au făcut în ultimele 24 de ore.

Ce au descoperit studiile

După opinii cu privire la activitățile care ar fi echivalate cu timpul liber și apoi calculând acest timp pentru participanți, echipa a constatat că, în timp ce bunăstarea subiectivă a crescut odată cu timpul liber până la aproximativ două ore, ea a început să scadă odată ce a depășit cinci ore.

Între timp, datele din Studiul național al forței de muncă în schimbare, efectuat între 1992 și 2008, au arătat că, dincolo de un anumit punct, a avea mai mult timp liber nu mai era legat de o bunăstare mai mare.

Echipa a declarat că sondajul american privind utilizarea timpului a sugerat că contează modul în care oamenii își petreceau timpul liber.

Oamenii vor să aibă timp liber, dar să îl petreacă cu alți oameni sau în mod productiv

„Deși o abundență de timp liber petrecut în activități individuale neproductive a produs un efect negativ asupra bunăstării subiective, timpul liber petrecut în activități care au fost sociale sau productive nu au avut același efect”, au scris ei.

Echipa a efectuat apoi două experimente online. În ambele experimente, participanților li s-a cerut să-și imagineze o cantitate definită de timp liber pe zi și ce ar face cu el, un experiment care urmărește în mod specific dacă timpul a fost folosit pentru activități semnificative și productive sau „irosit”.

Mai mult timp liber nu echivalează cu o bunăstare mai mare

Echipa a constatat că mai mult timp liber nu este neapărat mai bun. Mai precis, bunăstarea imaginată pe măsură ce timpul liber productiv ipotetic a crescut de la cantități moderate la mari, dar bunăstarea a fost cu 0,4 puncte mai mică pe o scară de șapte puncte comparativ cu cantități moderate de timp liber neproductiv, scrie TheGuardian.

Echipa a spus că dimensiunea efectelor este mică, iar cantitățile optime de timp liber sunt inexacte.

Persoanele care simt că au prea puțin timp liber nu ar trebui să renunțe la toate obligațiile, ci să încerce să găsească câteva ore de relaxare pe zi. Între timp, cei cu zile goale ar trebui să încerce să-și petreacă timpul cu un scop, fie că se conectează cu ceilalți sau că fac ceva productiv.

„Acesta este un studiu valoros, deoarece oferă tot felul de dovezi statistice pentru o idee foarte intuitivă: ființelor umane le place să aibă timp liber „discreționar”- pentru diverse lucruri, treburi casnice, hobby-uri, etc. – în ziua lor, dar nu prea mult”, a spus Andrew Oswald, profesor de economie și științe comportamentale la Universitatea din Warwick.