Ce se întâmplă cu indemnizația părinților din România. Veștile zilei vin de la ANOFM
Printr-o decizie de guvern luată în 2 octombrie 2021 ANOFM anunță revenirea la plata indemnizațiilor de șomaj tehnic, dar și la plata indemnizațiilor pentru părinții forțați să rămână acasă, pe perioada pandemiei. Decizia luată în aceste zile va fi valabilă până la finalul anului, inclusiv ultima zi, 31 decembrie 2021.
ANOFM pune în aplicare Ordonanța de Urgență nr. 111/2021
Înainte de demitere Guvernul Cîțu aproba pe 2 octombrie ordonanța de urgență care prevedea ajutoare financiare pentru românii care intră în șomaj tehnic, ca urmare a restricțiilor și crizei generate de pandemie. Așa se face că ANOFM va plăti până la 31 decembrie inclusiv, nu mai mult de 75% din valoarea salariului mediu brut pentru un viitor șomer tehnic.
Vor beneficia de aceste indemnizații și românii nevoiți să-și întrerupă activitatea ca urmare a inspecțiilor epidemiologice la locul de muncă făcute de DSP. Toate sumele acordate de stat vor fi impozitate ca și până acum, fără nicio expceție, se mai spune în OUG 111.
„Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă continuă aplicarea măsurilor de protecţie socială a angajaţilor în contextul epidemiologic generat de răspândirea coronavirusului SARS-CoV2. Astfel, se reia plata indemnizației sub formă de șomaj tehnic, precum și acordarea unor zile libere plătite părinţilor.
ANOFM va acorda sprijin financiar sub formă de șomaj tehnic, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Măsura se va aplica până la data de 31 decembrie 2021.”, anunță ANOFM în comunicat.
ANOFM va plăti și pentru angajații în „kurzarbeit”
Indemizațiile vor fi acordate și celor care vor intra în așa-numitul kurzarbeit, și anume munca de scurtă durată. Kurzarbeit este de fapt un sistem guvernamental de asigurări de șomaj în care angajații din sectorul privat sunt de acord sau sunt forțați să accepte o reducere a timpului de lucru și a remunerației, statul complătind integral sau parțial salariile pierdute. „De asemenea, continuă aplicarea măsurii cunoscută sub numele “kurzarbeit”, mai spune ANOFM.
Părinții vor primi indemnizație
Printr-o altă ordonanță, 110, tot din 2 octombrie, Guvernul a stabilit ca părinții care vor sta acasă cu cei mici să primească o indemnizație tot de 75% din valoarea salariului mediu brut pentru zilele libere. Măsura se va aplica pe tot parcursul anului școlar 2021-2022 pentru părinții nevoiți să rămână acasă cu cei mici.
„De asemenea, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 110 din 2 octombrie 2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV, părinții vor beneficia de zile libere plătite, adică de plata unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată, în cazul suspendării cursurilor cu prezență fizică.
Măsura se aplică până la sfârșitul anului școlar 2021 – 2022, fără a se include vacanţele. Beneficiază de această măsură părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscriși la unități de învățământ, inclusiv antepreșcolar în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică a copiilor.”, mai spune ANOFM.