Ce se întâmplă cu Elena Udrea. Decizia ÎCCJ a fost făcută publică, fostul ministru rămâne în spatele gratiilor

de: Daoud Andra
01 10. 2024

Elena Udrea a primit decizia judecătorilor în urmă cu puțin timp. Fostul ministru urma să afle astăzi dacă iese din arest, însă magistrații de la ÎCCJ au amânat decizia. Fosta politiciană rămâne în spatele gratiilor până la următorul termen din proces.

Elena Udrea rămâne în închisoare

Avocații Elenei Udrea au încercat să obțină eliberarea acesteia, însă fără succes, cel puțin deocamdată. Fosta politiciană a cerut să fie pusă în libertate prin depunerea unei cereri de revizuire a dosarului său, emisă de SRI, conform căreia ar fi fost condamnată în dosarul ”Gala Bute” în urma unor denunțuri false.

Marți, 1 octombrie, judecătorii de la ÎCCJ ar fi trebuit să dea un verdict, însă au amânat decizia pentru data de 12 octombrie. Atunci va avea loc un nou termen în proces, iar până la o decizie favorabilă, Udrea rămâne în arest. Completul de cinci judecători de la Înalta Curte a amânat decizia încă 11 zile. Pe 12 octombrie, magistrații vor analiza din nou solicitarea Elenei Udrea în acest dosar.

Condamnată în 2018, arestată în 2022

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare cu executare în dosarul ”Gala Bute” pe 5 iunie 2018. Această condamnare a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a menținut decizia instanței inferioare în legătură cu acuzațiile de luare de mită și abuz în serviciu.

După condamnarea din iunie 2018, Elena Udrea nu s-a predat imediat autorităților române, ci a plecat în Costa Rica, unde a solicitat azil politic. Cu toate acestea, ea a fost arestată în Costa Rica pe 3 octombrie 2018, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile române, fiind reținută acolo împreună cu Alina Bica.

Elena Udrea a rămas în arest în Costa Rica până în decembrie 2018, când Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat executarea condamnării sale în România, în urma deciziei Curții Constituționale privind nelegalitatea completurilor de cinci judecători. Acest lucru i-a permis să fie eliberată din închisoare și să se întoarcă în România.

Ulterior, condamnarea a fost reactivată, iar pe 7 aprilie 2022, Elena Udrea a fost din nou condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în același dosar, după rejudecarea cauzei. În încercarea de a evita încarcerarea, ea a părăsit România și a fost prinsă în Bulgaria, în apropierea graniței cu Grecia, pe 7 aprilie 2022. După această arestare în Bulgaria, autoritățile române au solicitat extrădarea ei, iar Elena Udrea a fost adusă în România pentru a-și ispăși pedeapsa, fiind încarcerată la Penitenciarul pentru femei de la Târgșor.