Ce se întâmplă cu creditul Noua Casă în caz de divorț. Ce trebuie să știi

de: Anca Lupescu
06 02. 2024

Programul Noua Casă continuă și în 2024, chiar dacă are un buget total mai mic față de anul precedent. Pentru cei interesați să-și cumpere o locuință prin acest program, există câțiva pași esențiali de urmat pentru a se asigura că dosarul lor nu va fi respins de către bancă. În plus, sunt mulți care se întreabă ce se întâmplă cu creditul Noua Casă în caz de divorț.

Programul Noua Casă

Dacă vrei să beneficiezi de creditul Noua Casă, primul pas este să te asiguri că ai avansul minim obligatoriu și depozitul colateral solicitat. 

Vezi și: Noua Casă 2024. Ce salariu trebuie să ai ca să poți accesa un credit pentru locuință

De asemenea, trebuie să iei în considerare și alte cheltuieli generate de achiziționarea casei, cum ar fi taxele notariale. Apoi, trebuie să alegi banca cu care vei colabora și să pregătești actele necesare pentru dosarul de credit.

Banca va analiza documentația și, după aprobarea finanțării, va transmite către FNGCIMM solicitarea sau promisiunea de garantare prin intermediul unei aplicații web, atașând în aplicație o serie de documente.

Ce se întâmplă cu creditul Noua Casă în caz de divorț

În caz de divorț, pentru a încheia documentele de partaj este necesar să obții acordul băncii, exprimat în nume și cont propriu, precum și în numele și contul statului. 

Acest acord este necesar pentru preluarea de către unul dintre soți a finanțării garantate și a dreptului de proprietate asupra locuinței/locuinței viitoare, în conformitate cu legislația în vigoare. 

Vezi și: Student Invest și Family Start, programele de creditare prin care tinerii pot accesa 30.000 de euro cu dobândă aproape 0. Care sunt condițiile de acordare

După obținerea acestui acord, Finanțatorul va transmite la FNGCIMM, pentru încheierea actului adițional la contractul de garantare, solicitarea de modificare și documentele justificative, cum ar fi documentele de partaj, certificatul de divorț, actul adițional la contractul de credit, copia cărții de identitate.

În situația în care vrei să vinzi locuința înainte de expirarea perioadei de interdicție de 5 ani de la data contractării creditului, legislația Programului Noua Casă permite înstrăinarea imobilului în următoarele circumstanțe: 

  • rambursarea integrală, anticipată sau la termen a creditului, cu acord de radiere emis de FNGCIMM, la solicitarea scrisă a băncii;
  • preluarea creditului de către o persoană eligibilă în cadrul Programului. După primirea solicitării scrise din partea băncii, FNGCIMM va emite un act adițional. 

În cazul preluării contractului de finanțare, banca va acorda acordul, atât în nume propriu, cât și în numele Statului român, pentru preluarea finanțării și a dreptului de proprietate. FNGCIMM nu are mandatul de a emite acorduri de înstrăinare.

Vezi și: Ce salariu trebuie să ai în România pentru un credit de 40000 euro? Cât vine rata pe zece ani la BCR, BRD, ING sau CEC

Dacă ai pierdut contractul de garantare sau dacă documentul inițial s-a deteriorat, FNGCIMM poate elibera un duplicat al contractului de garantare și al facturii aferente, la cererea scrisă a băncii.

Schimbări în cadrul programului

Programul Prima Casă a devenit Noua Casă în 2024. Printre schimbări se numără și faptul că programul de anul acesta va include procente diferite de garantare, în funcție de locuința dorită.

Suma mamă a creditului disponibil în 2024 pentru Noua Casă este de 66.500 de euro pentru locuințe cu prețuri sub 70.000 și cu un avans de 5%.

Pentru locuințele între 70.000 și 140.000 de euro, se poate lua un credit de până la 119.000 de euro, dar trebuie să ai un avans de 15%.

Vezi și: Cât s-au scumpit apartamentele din România în ultimii 8 ani. Ce ar fi putut cumpăra un client cu banii din chirie

Totodată, cei care vor să ia credit trebuie să dispună atât de avans, cât și de o sumă pentru depozitul colateral, care va fi blocată până la rambursarea integrală a creditului.